Sobota, 20. dubna 2024

Zájem o autovlaky letos vzrostl, do června je využilo přes 6 500 motoristů

Zájem o autovlaky letos vzrostl, do června je využilo přes 6 500 motoristů

České dráhy vypravují tři páry autovlaků směrem na Slovensko a jen za první pololetí jich využilo 6 561 motoristů, což představuje meziroční zvýšení o 672 přepravených vozidel. Autovlakem míří do Popradu nebo do Košic většinou automobily, motorek bylo z celkového počtu 334. Zájem je především o noční spoje, na noční rychlík Šírava do Košic proto dopravce pravidelně nasazuje dva autovozy.

Autovlaky jsou dobrou alternativou pro motoristy, kteří si chtějí cestou na Slovensko odpočinout a v cílové stanici rovnou vyrazit vlastním vozidlem na cesty. "Každý den vypravujeme dva páry nočních spojů, mezi Prahou a Popradem a mezi Prahou a Košicemi. Další autovůz je na denním expresu Košičan, který jezdí z Prahy do Košic a zpět," říká Martina Katanská z Oddělení produktů a kvality ČD. "Přepravujeme osobní automobily do maximální výšky 2 metry a maximální hmotnosti 2,5 tuny včetně nákladu. Pokud jde o motocykly nebo motocykly s postranním vozíkem, jejich maximální délka je 3,8 metru. Čtyřkolky z bezpečnostních důvodů nepřepravujeme."

Například řidič automobilu do výšky 1,6 metru zaplatí za jednu cestu z Prahy do Košic i s lůžkovým příplatkem do třímístného kupé 72,40 EUR, tedy podle aktuálního kurzu asi 1905 korun. Každý další spolucestující v autě pak 32 EUR, tedy zhruba 842 korun.

Jízdní doklady je možné zakoupit u všech mezinárodních pokladních přepážek v ČR a na Slovensku se zařízením pro elektronický výdej jízdenek v běžném předprodeji až 60 dnů před odjezdem. Prodej rezervačních dokladů pro autovlaky končí vždy 2 hodiny před odjezdem vlaku z důvodu včasné nakládky automobilů do speciálního vozu na přepravu aut.

"Snažíme se vycházet zákazníkům vstříc a myslíme i na rodiny, které míří na Slovensko na dovolenou s dětmi. Ty se mohou během nakládky v pražském autoterminálu zabavit třeba omalovánkami, stolní hrou nebo sledováním pohádek. Samotní řidiči určitě ocení, že při vykládce v cílové stanici už nemusejí z autovozů couvat. Další novinkou pak bude možnost nákupu jízdních dokladů také přes náš eShop. Tuto změnu chystáme na podzim," doplňuje Jitka Kocyanová, vedoucí Oddělení produktů a kvality ČD.

Veškeré informace o přepravě vozidel autovlaky Českých drah najdou zákazníci na www.cd.cz/autovlak.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů