Středa, 24. dubna 2024

Interpol varuje před zločinem při obchodování s povolenkami

Interpol varuje před zločinem při obchodování s povolenkami

Mezinárodní organizace pro policejní spolupráci Interpol varovala, že obchody s emisními povolenkami čím díl víc lákají kriminální živly. Hackeři údajně napadají firemní databáze, a zajišťují si tak přístup k cenným právům na emise.

"Úmysly blahovolných investorů zneužívají kriminálníci a podvodníci," řekl agentuře DPA mluvčí Interpolu Davyth Stewart. Proto je podle něj na globální úrovni potřeba posílit mezinárodní kontrolu a další odpovídající pravidla.

Kolotoč nákupu a prodeje emisních povolenek je tak rychlý, že je podle Interpolu stále častěji prostoupen ilegálními machinacemi. Podle Světové banky (SB) tento prudce rostoucí trh v roce 2011 dosáhl objemu 176 miliard dolarů (přes 3,4 bilionu Kč).

Emisní povolenky a obchodování s nimi jsou nástroje, které vytvořila například Evropská unie, aby mohla splnit svůj závazek snížení emisí skleníkových plynů. Firmy si tak mohou za tržní ceny přikupovat práva na nadlimitní vypouštění oxidu uhličitého (CO2). Tato práva mohou dávat do oběhu ty firmy, které jich mají nadbytek. Každá povolenka představuje tunu emisí CO2.

V roce 2010 například švýcarská společnost Holcim přišla po útoku hackerů o emisní povolenky na zhruba 1,6 milionu tun CO2. Holcim je druhým největším výrobcem cementu na světě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů