Čtvrtek, 28. března 2024

Proč zákazníci preferují kohoutkovou? Je kvalitní i ekologická

V ČR je kohoutková voda vysoce kvalitní, patříme ke špičce v EU

Proč zákazníci preferují kohoutkovou? Je kvalitní i ekologická

V uplynulých týdnech byla zveřejněna řada zavádějících informací o kvalitě a bezpečnosti kohoutkové vody. Za medializací je možné spatřovat snahu některých výrobců minerálních a balených vod o zastavení trendu poklesu prodejů. Přitom pitná voda z veřejných vodovodů (tzv. kohoutková) v České republice je vysoce kvalitní a lidé se navrací k její konzumaci nejenom doma, ale i v restauracích. Určitou roli hrají také ekonomické a ekologické faktory. Cena 28 litrů vody z kohoutku odpovídá průměrně ceně jednoho rohlíku, a navíc není potřeba plastových obalů, nákladné dopravy a skladování. Dnes je nejen v Evropě, ale například i v USA pití kohoutkové vody naprosto běžné a v některých zemích je dokonce uzákoněna povinnost podávat kohoutkovou vodu v restauracích. Zájem české veřejnosti o kohoutkovou vodu je vysoký, podle průzkumů agentury IBRS až 9 lidí z deseti pije kohoutkovou běžně doma. Např. v Praze je s kvalitou vody z vodovodu spokojeno dokonce 91 % respondentů.

Kvalita vody z veřejných vodovodů v ČR podléhá přísnému dohledu, danému českou legislativou a ročně je tak stanoveno více než 800 tisíc jednotlivých ukazatelů kvality kohoutkové vody. Kontrola probíhá nejen při výrobě, ale také v místě odběru, tzn. na kohoutcích u spotřebitelů a aktuální výsledky rozborů vody jsou k dispozici na internetových stránkách vodárenských společností. Výstupy z kontrol sumarizuje každoročně Státní zdravotní ústav v tzv. zprávě o kvalitě pitné vody a výsledky potvrzují velmi dobrou kvalitu pitné vody. Jako velmi dobrá je hodnocena kvalita kohoutkové vody i ze strany hlavního hygienika ČR. Srovnání kvality balené a kohoutkové vody se v minulosti věnoval také časopis dTest a výsledky detailních analýz více než 60 parametrů nepotvrdily nižší kvalitu kohoutkové vody.

SOVAK ČR realizuje nezbytné právní kroky k zamezení dalšího šíření nepravdivých a nepodložených zpráv o kvalitě kohoutkové vody.

Ing. Miloslava Melounová
ředitelka SOVAK ČR
sovak@sovak.cz
tel.: 602 126 288

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů