Čtvrtek, 28. března 2024

O Novou zelenou úsporám je zájem, lidé chtějí čtvrt miliardy

O Novou zelenou úsporám je zájem, lidé chtějí čtvrt miliardy

O dotace z programu Nová zelená úsporám je obrovský zájem. Během prvního dne podalo žádost 1213 zájemců, kteří chtějí celkem 275 milionů korun. ČTK dnes o tom informoval mluvčí ministerstva životního prostředí (MŽP) Matyáš Vitík.

"Od dnešních 10:00 do 16:00 podalo celkem 1213 zájemců o dotaci z programu Nová zelená úsporám žádosti za 275 milionů korun," řekl mluvčí.

Dnešek je přitom prvním dnem, kdy mohou zájemci o dotaci v první výzvě programu Nová zelená úsporám, která je zaměřena na podporu ekologického bydlení v rodinných domech, podávat své žádosti.

MŽP na podporu vyčlenilo miliardu korun, dalších 800 milionů plánuje přidat z emisních povolenek a od úřednické vlády v demisi má slíbenu jednu až dvě miliardy korun z prostředků státního podniku Lesy ČR.

Zvýhodněny jsou v programu domácnosti postižené záplavami, kterým stát slibuje až dvacetiprocentní slevu na všechny typy daných opatření. První výplaty peněz plánuje MŽP na podzim a ukončení příjmu žádostí nastane až vyčerpáním stanovené alokace, nejpozději však 29. listopadu. Součástí nového programu je seznam odborných dodavatelů, to znamená, že dotaci mohou dostat žadatelé, kteří využívají legální firmy s legálními zaměstnanci. "To jsou další efekty pro stát," poznamenal ministr.

Výzva se zaměřuje například na zateplení, výstavbu rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností a na efektivní využití zdrojů energie, výměnu zdrojů tepla na tuhá nebo ekologicky šetrné zdroje.

První zelená úsporám hospodařila s 21 miliardami korun a podpořila kvalitní zateplení a nové čisté zdroje tepla v minimálně 150.000 domácnostech. Nestačila ale všem žadatelům. MŽP podle zástupce ombudsmana Stanislava Křečka navíc udělalo několik chyb, například neaplikovalo správní řád. Neúspěšní žadatelé se tak prý mohou obrátit na soud.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů