Pátek, 19. dubna 2024

ZA OSM LET ASEKOL VYBRAL TOLIK ELEKTRA, ŽE BY ZAPLNILO CELÉ VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ

V DOMÁCNOSTECH SE STÁLE NACHÁZÍ PŘES 9 MILIONŮ NEPOUŽÍVANÝCH SPOTŘEBIČŮ

ZA OSM LET ASEKOL VYBRAL TOLIK ELEKTRA, ŽE BY ZAPLNILO CELÉ VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ

Zpětný odběr elektrospotřebičů v České republice slaví již 8 let. Množství vytříděného elektroodpadu za rok dlouhodobě splňuje limity EU, lidé se o zpětný odběr zajímají a všímají si nových možností kolem sebe. Přesto se však např. drobného elektra dostane k recyklaci jen sotva 25 %. V domácnostech se navíc nachází další miliony nepoužívaných či historických zařízení.

Ohlédnutí za uplynulými osmi lety sběru elektroodpadu jasně ukazuje, že se Češi spotřebiče třídit naučili a množství správně vyhozeného elektra nás dlouhodobě na první místo mezi státy Střední a Východní Evropy. S 5 kilogramy na osobu a rok se nám daří plnit platné limity Evropské unie, které ukládají České republice vybrat 4 kg elektroodpadu na občana. Přesto však máme určité rezervy a zmíněné evropské kvóty se navíc v příštích letech ještě zpřísní.

"Od roku 2005, kdy byl u nás zpětný odběru uzákoněn, jsme vybrali více než 100 tisíc tun vysloužilých spotřebičů, které by pro ilustraci zaplnily celé Václavské náměstí v Praze až do výše čtvrtého patra," říká Hana Ansorgová, manažerka komunikace neziskové organizace ASEKOL, zabývající se sběrem elektroodpadu. "Češi se za ty roky naučili třídit, znají možnosti zpětného odběru a v zásadě vědí, proč je třeba třídit," dodává. Toto však platí zejména pro velké spotřebiče, jako jsou ledničky, pračky nebo také staré televizory s CRT obrazovkou. Drobných spotřebičů se do zpětného odběru dostane jen sotva čtvrtina.

"Z našeho průzkumu také vyplynulo, že se v České republice nachází přes 9 milionů nepoužívaných spotřebičů z těch skupin elektra, které dle zákona ASEKOL vybírá. Historických elektrozařízení, tedy zařízení uvedených na trh před rokem 2005, je pak dle našeho odborného odhadu 18,5 milionu kusů. V případě CRT televizorů a počítačových monitorů se jich zatím zrecyklovalo dokonce jen 55 %," vysvětluje Ansorgová. Historické spotřebiče přitom tvoří až 90 % celého zpětného odběru kolektivního systému ASEKOL.

Češi tedy dle průzkumu stále vlastní 3 miliony kusů CRT televizorů, z nichž je navíc asi 600 tisíc nepoužívaných. Souvisí to s faktem, že především právě televizory lidé přesouvají po celé domácnosti či příbuzenstvu, přičemž nakonec často skončí na půdách nebo ve sklepích. Tyto spotřebiče ASEKOL očekává ve zpětném odběru v následujících letech. "Průzkum tento trend potvrdil, v roce 2014 a 2015 by se mělo sebrat zhruba milion televizorů s CRT obrazovkou. Situace je podobná i u historických CRT počítačových monitorů. Zatímco u televizorů je odložených zařízení asi pětina, monitorů, které lidé již nepoužívají, ale přesto se jich nezbavují, je dokonce třetina z celku, tedy téměř 400 tisíc kusů," říká Ansorgová.

Možností, jak se starých spotřebičů zbavit, je přitom v dnešní době mnoho. Od sběrných dvorů, přes mobilní svozy či prodejny elektra, kde lze staré kusy odevzdat při nákupu nových. Snadnou možnost představují také červené kontejnery právě na drobné elektro, kterých ASEKOL po České republice provozuje téměř 1 850.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů