Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Představitelé amerického Texasu se marně snažili přesvědčit lidi, aby neodhazovali odpadky kolem dálnic. Jenže drahé kampaně tvrdící, že je chyba znečišťovat přírodu, selhávaly. Vědělo se, že většina nepořádníků jsou muži ve věku 18 až 24 let. Úředníci proto zapojili do kampaně hráče týmu amerického fotbalu nebo populární zpěváky. Ti sbírají odpadky, drtí plechovky od piva a mručí: "S Texasem si nezahrávej!" Během prvního roku kampaně se množství odhazovaných odpadků snížilo o 30 procent, během šesti let pak o 70 procent.

Jak přimět lidi k šetření energiemi? Tři stovky domácností v kalifornském městě San Marcos dostaly informace o své spotřebě i o tom, jak si stojí v porovnání s ostatními. V další fázi pokusu rodiny s nadprůměrnou spotřebou začaly šetřit, ale ty dosud šetřící svoji spotřebu zvýšily. Úplně jinak experiment skončil, když se domácnostem nesdělila konkrétní výše spotřeby. Šetřivé rodiny dostaly samolepku s usměvavým smajlíkem, ty rozhazovačné zamračený obrázek. Zdánlivě hloupost. Avšak nadprůměrní spotřebitelé začali více šetřit, zatímco šetřivé rodiny si užívaly emocionální postrčení a spotřebu nezvýšily.

Státní korporace pro atomovou energii (Rosatom), byla vybrána v roce 2010 pro stavbu jaderné elektrárny v Akkuyu. Společnost učinila první velký krok k zahájení stavby podáním zprávy o dopadu na životní prostředí (EIA) tureckému ministerstvu životního prostředí 9. července. EIA měla 3 tisíce stran o 12 kapitolách, a obsahovala výzkumy předních odborníků z oblasti životního prostředí. Vzhledem k obsáhlé povaze dokumentu si turecká strana vyžádala formální doplnění týkající se struktury textu, nikoli obsahu. Toto doplnění bude předloženo v horizontu týdnů a nebude mít žádný vliv na harmonogram stavby první turecké jaderné elektrárny.

V Turecku je obrovský potenciál využití solární energie, díky takřka ideálním slunečným podmínkám. Turecko tak doufá, že se mu do roku 2015 podaří přilákat investice v hodnotě 500 milionů eur. Novelizovaná legislativa navíc nyní i upřednostňuje investice do obnovitelné energie. Perspektiva výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů namísto z fosilních paliv je v Turecku stále reálnější i proto, že se země snaží vymanit ze závislosti na dovážených surovinách.

Celkem vozový park České pošty čítá 5500 aut a od roku 2011 prochází zásadní obměnou. Velké změny se týkají nejen typového složení, ale i formy pořizování aut a orientace na ekologičtější a úspornější paliva. Užitkové vozy pořizuje pošta na pětiletý operativní leasing, nákladní auta kupuje do svého vlastnictví.
Do konce loňského roku podnik pořídil také 470 vozů na stlačený zemní plyn (CNG). Do budoucna plánuje provozovat celkem 2900 vozů na toto ekologické palivo. S výměnou aut čeká na nové plnicí stanice, k nimž by měla mít přístup i soukromá auta. Česká pošta je jediným státním podnikem, který provozuje velký počet vozidel na stlačený zemní plyn.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů