Pátek, 29. března 2024

Odhlasováno: elektřina bude dál dotována

Poslanci stvrdili vládní podvod: dotace pokračují. Místo čistým zdrojům pro obce a domácnosti půjdou však jen
spalovnám odpadů a velkým uhelným elektrárnám

Odhlasováno: elektřina bude dál dotována

Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh zákona o podporovaných zdrojích energie, který počítá s tím, že výroba elektřiny bude dále dotována miliardami korun.

Poslanci kompletně škrtli podporu pro malé projekty obnovitelné energie vhodné pro obce a domácnosti. Rozhodli však, že bude pokračovat dotovaná výroba energie v obřích spalovnách odpadků a pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla ve velkých uhelných elektrárnách.

Spalování odpadků není rentabilní, proto potřebují jejich majitelé dotovaný odběr elektřiny. Přitom například recyklace plastů je energeticky výhodnější než výroba tepla a elektřiny při jejich spalování [1]. Německo a další evropské země recyklují dvakrát větší část odpadků než Česká republika.

Pokud zákon posvětí i Senát, velké firmy provozující neefektivní a špinavou energetiku získají podporu na úkor solárních panelů na střechách domů, výroby bioplynu z odpadků či obecních větrných elektráren.

Právě takové projekty rodinám a obcím pomáhají v nezávislé výrobě energie a vytvářejí pracovní místa na venkově či v českých firmách. Peníze za energii navíc zůstávají v místní ekonomice.

Přitom pokračování v podpoře pro malé, čisté domácí zdroje obnovitelné energie by bylo mírně levnější (1,4 miliardy korun) než podpora pro projekty velkých firem, kterou do zákona prosadila vláda (více než 1,5 miliardy korun).

Fosilním palivům navíc zůstane zachována také další státní podpora. Změna zákona se nedotkne 2,7 miliard korun [2], které ročně padnou na sanaci po těžbě a daňové úlevy na domácí vytápění uhlím. Neodstraní ani náklady na škody na zdraví a krajině ve výši 60 miliard [3], které způsobují uhelné elektrárny. Spalovny odpadků zase mají být podporovány z evropských fondů.

Hnutí DUHA místo toho navrhuje, aby stát promyšleně snižoval svoji závislost na uhlí, ropě a plynu a účty domácností za energie. K tomu je potřeba přijmout fosilní zákon po vzoru Velké Británie, který stanoví závazné tempo snižování spotřeby fosilních paliv, a rozhýbe tak investice do chytrých řešení, jako jsou úsporné domy a pohodlná veřejná doprava, domácí výroba energie nebo české potraviny v obchodech. Více na www.velkavyzva.cz.

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

"Je to podvod. Zákon rozhodně nekončí s dotovanou elektřinou. Ukončuje pouze podporu projektům čisté obnovitelné energie pro obce a domácnosti a naopak pokračuje v dotacích pro velké firmy, které provozují spalovny odpadů nebo uhelné elektrárny."

"Pokud zákon schválí i Senát, dál to posílí fosilní barony, kteří vydělávají miliardy na prodeji stále dražšího plynu, ropy a uhlí. Zákon jim zajistí další státní dotace a naopak rodinám a obcím zkomplikuje možnost se od fosilních paliv odstřihnout."

Kontakty:

Jiří Koželouh, program Energie, 723 559 495, jiri.kozelouh@hnutiduha.cz

Jan Piňos, média a komunikace, 731 465 279, jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů