Pátek, 29. března 2024

Sehraný tým České vodohospodářské aliance dobývá Balkán

K zemím, které svými výrobky a znalostmi přispívají k zachování vodních zdrojů, patří i Česká republika.

Sehraný tým České vodohospodářské aliance dobývá Balkán

Czech Water Alliance - Česká vodárenská aliance (CWA) - vznikla za součinnosti vládní agentury CzechTrade v roce 2004 s cílem posílit pozici českých firem v oblasti exportu služeb a technologií ve vodním hospodářství. Jsem hrdý, že agentura CzechTrade spojuje své jméno právě s Českou vodárenskou aliancí, a jsem přesvědčený, že uskupení 17 českých firem spolu s desítkami spolupracujících firem v Česku i zahraničí se stane správnou volbou dalších podnikatelů a institucí k budoucí spolupráci.Základem tohoto partnerství je spolupráce mezi CWA a CzechTrade, ale samozřejmě nelze očekávat, že vás někdo dovede k zakázce bez vlastního přičinění. Aktivita vždy musí vycházet od samotných firem a v tomto případě od aliance CWA. Cílem je například zhodnotit dlouhodobou přítomnost pracovníků ministerstva průmyslu a obchodu/CzechTrade v dané zemi, přicházet s konkrétními náměty a potřebami exportérů.

SRBSKO, CHORVATSKO ČI RUMUNSKO

Problematika vody a odpadových technologií se stává celosvětovým problémem a především nyní za velmi důležité trhy považujeme Srbsko, Chorvatsko, Bulharsko a Rumunsko.Boj proti negativním dopadům působení moderní civilizace na životní prostředí se postupem času stává čím dál obtížnějším. Ukazuje se, že nejúčinnější zbraní jsou moderní technologie, kterými tradičně disponují a které do světa šíří vyspělé země, jejichž motorem jsou inovace a konkurenceschopné podniky. Nejinak je tomu i v oblasti péče o pitnou a technologickou vodu. Tato komodita se stává stále vzácnější a její nedostatek by mohl mít pro svět katastrofální důsledky. V pelotonu zemí, které svými výrobky a znalostmi přispívají k lepší budoucnosti zachování vodních zdrojů, je i Česká republika.

Vzhledem k historické tradici českého průmyslu a více než sedmiletému působení České republiky na jednotném trhu Evropské unie není divu, že uvedené technologie zde spíše završují řadu dalších příbuzných oborů, jakými jsou například energetika, revitalizace vodních cest, geologie a hydrogeologie, distribuční systémy obcí a města či čistírny odpadních vod. Stejně tak už spoustu odborníků po celém světě nepřekvapí ani fakt, že uvedené systémy umíme v České republice takzvaně "na klíč", tj. nejen postavit, ale také unikátně vyprojektovat.

Již předminulý rok, kdy ještě většina firem váhala nad vstupem do balkánských zemí, vedení agentury CzechTrade a aliance CWA naopak přistoupila k hledání možností, jak českým firmám pomoci s uplatněním technologií a výrobků ve vodním hospodářství v zahraničí. Vznikla rozsáhlá zpráva složená z doporučení ředitelů zahraničních kanceláří CzechTrade, po níž ihned následovala série osobních jednání na akci CzechTrade a Svazu průmyslu a dopravy za účasti vedení ambasád, kde psaný text ožil při osobních jednáních firem z aliance CWA a ředitelů zahraničních zastoupení.

Členové CWA tradičně úspěšně exportují do Ruska a východní Evropy, Německa, Pobaltí, Řecka a Brazílie. V roce 2012 se objem realizovaných zakázek sdružených firem CWA blížil hranici 300 milionům eur. Za nejúspěšnější exportéry z aliance lze považovat společnosti GEOtest, BKG, Centroprojekt, Asio. Nad rámec dosavadních teritorií se činnost CWA zaměřuje nově na Srbsko, Chorvatsko, Rumunsko, Bulharsko a další země, které byly společně se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu a CzechTrade vyhodnoceny nově jako perspektivní pro export právě vodohospodářských technologií.

FIRMY PŮSOBÍCÍ NA BALKÁNĚ

Mohu uvést konkrétní příklady vstupu na balkánské trhy. Společnost GEOtest rozvíjí své aktivity v regionu západního Balkánu zejména prostřednictvím své bosenské dceřiné společnosti GEOTEST d.o.o. Sarajevo a společnosti GEOLAB d.o.o. Sarajevo.Společnost GEOTEST d.o.o. Sarajevo vyvíjí aktivity především v oblastech odpadového hospodářství, inženýrsko-geologických průzkumů a dohledů v oblasti dálniční výstavby a obecně v segmentu ochrany životního prostředí. Rovněž poskytuje odbornou a logistickou podporu projektům, které jsou realizovány mateřskou společností GEOtest hlavně v Bosně a Hercegovině, Srbsku a Chorvatsku.

Díky řadě zkušeností a referencím získaným účastí na projektech Zahraniční rozvojové spolupráce České republiky v Bosně a Hercegovině společnost GEOTEST d.o.o. Sarajevo vyhrála veřejné výběrové řízení na prestižní zakázku - vypracování Plánu nakládání s odpadem Kantonu Sarajevo 2013-2018, které vypsalo ministerstvo místního rozvoje a ochrany životního prostředí.

GEOLAB d.o.o. Sarajevo je společným česko-bosenským podnikem společností GEOtest a WINNER PROJECT d.o.o. Sarajevo. Jedná se o laboratoř mechaniky zemin a hornin, která se v brzké době stane první akreditovanou laboratoří tohoto typu v Bosně a Hercegovině. Náplní činnosti laboratoře je analýza vzorků především z dálničního průzkumu a v tomto segmentu je lídrem na trhu v Bosně a Hercegovině.

Úzká spolupráce a kooperace společností uvnitř CWA umožnila společnostem GEOtest a PRESSKAN system vytvořit sdružení, které získalo zakázku na výstavbu tlakové kanalizace v srbské obci Kruščica, jež je zároveň největší budovanou tlakovou kanalizací v regionu.

ÚČAST NA VÝSTAVÁCH

Firma ASIO je už tradičním dodavatelem čistíren odpadních vod na Balkáně. Letos dodala několik investičních celků ve výše zmíněných zemích a také do Bosny a Hercegoviny prostřednictvím své chorvatské společnosti.Jednoznačným přínosem pro rozvoj obchodních vztahů je účast na výstavách a odborných konferencích v daných zemích. V letošním roce se jednalo třeba o českou oficiální účast na Water Sofia v Bulharsku a CWA se připravuje na říjnovou výstavu Ecofair v Bělehradě v Srbsku, dále na setkání odborníků v Chorvatsku ve městě Vodice začátkem listopadu. Všech těchto akcí se bude CWA účastnit přímo nebo s pomocí svých zástupců.

AUTOR: Ivan Nikl
Autor je předseda CWA

Seznam firem v CWA k červenci 2013

1. ASIO spol. s r.o. (www.asio.cz)

2. BKG úprava vody s.r.o. (www.bkg.cz)

3. CENTROPROJEKT GROUP a.s. (www.centroprojekt.cz)

4. CINK Hydro - Energy k.s. (www.cink-hydro-energy.com)

5. ECOFLUID Group, s.r.o. (www.ecofluid.cz)

6. GEOtest, a.s. (www.geotest.cz)

7. HSI com s.r.o. (www.hsicom.cz)

8. Hydraulické stroje a zařízení s.r.o. (www.hydraulickestroje.cz)

9. LIFETECH s.r.o. (www.lifetech.cz)

10. MAEP, s.r.o. (www.maep.cz)

11. MARVES v.o.s. (www.marves.cz)

12. MICo, spol. s r.o. (www.mico.cz)

13. PRESSKAN system, a.s. (www.presskansystem.cz)

14. REKUPER SYCHROV, s.r.o. (www.rekuper.cz)

15. Teco, a.s. (www.tecomat.cz)

16. VAPO spol. s r.o. (www.vapo-sro.cz)

17. WOMBAT, s.r.o. (www.wombat.cz)

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů