Pátek, 19. dubna 2024

V Brně zprovoznili retenční nádrž, která pomůže čistotě Svratky

V Brně zprovoznili retenční nádrž, která pomůže čistotě Svratky

V brněnské Jeneweinově ulici tento týden zprovoznili novou retenční nádrž, díky níž se nebude dostávat znečištěná voda při vydatných deštích do Svratky, která se poblíž stéká se Svitavským náhonem. Stavba za více než 580 milionů korun dokáže zachytit 8600 metrů krychlových vody, uvedla v tiskové zprávě Jana Vašíčková z tiskového odboru magistrátu.

Nádrž se stavěla dva roky. "Dno nádrže je založeno 31 metrů pod zemí a při velkých deštích zabrání přepadům vody z kanalizace do řeky," vysvětlil primátor Roman Onderka (ČSSD). V Brně prší vydatně průměrně 85krát za rok a kanalizace nestačí pojmout vodu v 31 případech.

Brno má dvojí systém kanalizace. Splašková odvádí znečištěnou vodu do čističky. Vodu ze střech, silnic i dalších zpevněných ploch pak dešťová kanalizace odvádí jiným potrubím do toků. V mnohých ulicích je však kanalizační potrubí postaveno jako jednotné. V době sucha tak voda plyne do čističky, při intenzivnějších srážkách však systém není schopen její množství zvládnout a smíšená voda přepadá v Komárově do Svitavského náhonu a odtud teče do Svratky.

Protože velkou aglomerací protékají menší řeky Svitava a Svratka, stačí jim relativně málo nečistot, aby byla voda silně znečištěná. Nová retenční nádrž bude sloužit pro čtvrtinu Brna. Šestnáctikilometrová stoka, které bude sloužit, ve po levém břehu Svratky. Sbírá splašky od Bystrce ústí do čistírny v Modřicích.

Díky nádrži a vyřešené kanalizaci je možné v některých částech Brna dále stavět. Jedná se především o Jižní centrum, kde se předpokládá prakticky nová čtvrť pro bydlení a administrativu a také by zde mohlo stát odsunuté hlavní nádraží.

Zdeněk Meitner

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů