Pátek, 29. března 2024

Novela zákona vadí ekologům i teplárnám

Novela zákona vadí ekologům i teplárnám

Ekologové chtějí vyměnit dotace fosilních zdrojů za obnovitelné. Podle Topolánka zákon nejde na ruku teplárníkům.

Většina obnovitelných zdrojů uvedených do provozu od příštího roku nedostane ani korunu podpory. Výjimka bude platit pouze v případě malých vodních elektráren.Postarala se o to novela zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou v pátek schválila Poslanecká sněmovna. Přestože novela povede ke snížení cen elektřiny na příští rok, ekologické organizace ji kritizují.

Vadí jim, že budou pokračovat dotace pro výrobu elektřiny a tepla z vysokoúčinných uhelných a plynových elektráren.

"Je paradoxní, že Poslanecká sněmovna dala přednost podpoře spalování uhlí a zemního plynu pro výrobu elektřiny a tepla ve velkých centrálních zdrojích před pokračováním regulovaného rozvoje malých vodních a větrných elektráren a malých bioplynových stanic", řekl předseda Komory OZE Martin Bursík. Podobně smýšlí i Aliance pro energetickou soběstačnost.

Podpora je letos dražší

Podpora vysokoúčinné výroby elektřiny a tepla vyjde letos stát na 1,7 miliardy korun, o 740 milionů víc než v loňském roce.Celkem se v letošním roce na podporu elektřiny vyplatí 44,4 miliardy korun. Většina peněz jde z kapes spotřebitelů, 11,7 až 12,5 miliardy korun hradí stát. V příštím roce zaplatí 15,6 miliardy korun.

Novela totiž zastropuje příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů ve výši 495 korun za megawatthodinu. Letos činí 583 korun. Rozdíl 88 korun doplatí podle novely stát.

Komora by však ráda pokračovala v podpoře malých bioplynových stanic, malých vodních a větrných elektráren. Peníze na to chtěla získat zrušením dotací pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z velkých zdrojů a zachovat podporu pouze malým zdrojům s instalovaným výkonem do pěti megawatt.

"Z prostředků, které ušetříme na podpoře velkých uhelných a plynových zdrojů, bychom mohli podporovat malé obnovitelné zdroje energie," dodává Bursík.

Teplárníci však tvrdí, že komora vychází ze špatných čísel. "Podle našich výpočtů činí podpora kogenerace nad pět megawatt pouze 850 milionů korun, zbytek jde právě na malé zdroje," uvedl Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení ČR, které hájí zájmy českých tepláren.

Hájek dodal, že by tyto prostředky vystačily státu maximálně na čtyři měsíce.

Miliardy z rozpočtu

Jestliže bude pokračovat trend podpory výroby elektřiny a tepla z bioplynových stanic, stát bude muset hledat v rozpočtu další miliardy.Jen za letošní první pololetí totiž ministerstvo průmyslu a obchodu udělilo 155 autorizací na výstavbu bioplynových stanic.

Pokud se všechny podaří uvést do provozu ještě letos, zaplatí stát na dotacích těchto zdrojů průměrně 2,7 miliardy korun ročně. Komora OZE oponuje, že počítala s nižším rozvojem bioplynových stanic.

Předseda výkonné rady sdružení Mirek Topolánek ve včerejších Otázkách Václava Moravce uvedl, že zákon nejde na ruku teplárníkům.

"Na ruku by nám šel, kdyby náš stav zlepšoval. On náš stav ve dvou ohledech zhoršuje. Zaprvé ruší podporu decentrální výroby elektřiny. Zadruhé je zákon úplně proti modernizaci. Protože v momentě, kdy budu modernizovat zdroj s cílem zvyšovat jeho účinnost, tak ztrácím možnost podpory pro spoluspalování uhlí s biomasou," uvedl Topolánek.

Za modernizovaný zdroj je totiž považován za zdroj nově uvedený do provozu. Pokud výrobce uvede v roce 2014 do provozu zmodernizovaný zdroj na spoluspalování biomasy, nedostane podporu.

To by podle teplárníků mohlo vlastníky zdrojů odradit od investic do modernizace.


Z prostředků, které ušetříme na podpoře velkých uhelných a plynových zdrojů, bychom mohli podporovat malé obnovitelné zdroje energie.

Martin Bursík
Předseda Komory OZE

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů