Čtvrtek, 28. března 2024

V bývalém továrním areálu v Lovosicích je zřejmě nebezpečný odpad

V bývalém továrním areálu v Lovosicích je zřejmě nebezpečný odpad

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) prošetřuje prostory bývalého továrního areálu v Lovosicích, podle předběžného zjištění je tu uloženo mnoho nebezpečného odpadu. ČTK to dnes řekla mluvčí ČIŽP Simona Cigánková. Konkrétní výsledky laboratorních rozborů budou známé příští týden.

"Pokud by se potom potvrdilo podezření na kontaminaci půdy nebo podzemních vod nebezpečných odpadem, uložíme sankce dle zákona a nařídíme opatření k nápravě, což znamená areál v co nejkratší době vyklidit a sanovat vše v souladu se zákonem," uvedla. Podle ní jde o bývalý areál společnosti Setuza, který se nachází v blízkosti centra města.

Podle předběžných informací se v areálu nacházejí toxické látky, údajně i radioaktivní. "Zatím to nedokážu potvrdit, záleží až na výsledcích rozboru," dodala Cigánková.

Podnět k šetření v daných prostorách dala lovosická radnice. "Je to bývalá továrna, která je více méně v centru města. Jelikož má nového majitele, který tam začal dělat demoliční práce, vyzvali jsme inspekci životního prostředí, aby přijela a zkontrolovala, zda je tam vše v pořádku. Nyní čekáme na výstupy inspekce," řekla ČTK starostka Lovosic Lenka Lízlová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů