Pátek, 29. března 2024

Radiace vody ve Fukušimě je 18krát vyšší než při minulém měření

Radiace vody ve Fukušimě je 18krát vyšší než při minulém měření

Radiace ve skladovacích nádržích s vodou v jaderné elektrárně Fukušima je 18krát vyšší, než udávalo minulé měření. Oznámila to dnes společnost provozující elektrárnu. Z nádrží rovněž uniká další voda, uvedla společnost.

Únik vody z elektrárny poničené katastrofálním zemětřesením a vlnou cunami v roce 2011 přiznala společnost Tokyo Electric Power (Tepco) v červenci. Japonský Úřad pro dohled nad jadernou energií (NRA) tento týden zvýšil stupeň závažnosti úniku vysoce radioaktivní vody používané k chlazení z jedné z nádrží z původního prvního stupně, který označuje pouhou anomálii, na třetí stupeň, který na mezinárodní stupnici jaderných události znamená "závažný incident".

Dnes provozovatel elektrárny oznámil, že radioaktivita naměřená u dna jedné z nádrží dosahuje hodnoty 1800 milisievertů za hodinu, což je dávka, která by byla pro člověka vystaveného tomuto záření smrtelná za čtyři hodiny. Ještě minulý týden přitom udávala měření hodnotu 100 milisievertů za hodinu.

Společnost Tepco rovněž zjistila další únik, tentokrát z potrubí spojujícího dvě z nádrží. Dosavadní objem radioaktivní vody, jehož únik z jedné z poškozených nádrží firma přiznala, byl 300 tun. Jak dlouho už voda, která se zřejmě dostala i do oceánu, z elektrárny přesně uniká, není jasné.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů