Úterý, 16. dubna 2024

Dožínky jsou důstojná oslava úrody a práce zemědělců

Dožínky jsou důstojná oslava úrody a práce zemědělců

Ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský se v neděli 1. září setkal v Brně spolu se svými vládními kolegy ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem a ministrem pro místní rozvoj Františkem Luklem s hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem. Tématem setkání byly letošní dožínky.

"Žně a dožínky jsou samozřejmě hlavně věcí pana ministra zemědělství. Nicméně ráz krajiny, který významně ovlivňuje kvalitu zemědělství, je věcí ochrany životního prostředí. Jsem rád, že mě Michal Hašek na letošní dožínky pozval. Nejen proto, že jsem se jich mohl jako vyškovský rodák zúčastnit přímo na jižní Moravě. S panem hejtmanem jsme samozřejmě diskutovali také o rezortních záležitostech, konkrétně o dálnici do Vídně, účinnosti opatření na Brněnské přehradě, programu Nová zelená úsporám a dalších tématech, týkajících se především zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje," říká ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský.

Setkání se uskutečnilo na jihomoravském hejtmanství. "Tento dům je z roku 1905 a je unikátní v tom, že je v něm stálá teplota. V zimě i v létě. Ukazuje se, že důsledky dobře izolovaných, zateplených staveb znali už naši předkové. A to nemuseli mít ani speciální dotační program. My máme dnes naštěstí Novou zelenou úsporám 2013, díky které mohou žadatelé dosáhnout na podporu při zateplení rodinných domů. Jedním z dalších kroků bude vypsání podpory i na domy veřejné služby, jako jsou školky, školy, nemocnice a podobné typy staveb, " říká ministr.

Dalším programem návštěvy Jihomoravského kraje bylo setkání s opatem Augustiniánského opatství Lukášem Evženem Martincem, v Bazilice Nanebevzetí Panny Marie. "Pro mě jako katolíka bylo setkání velmi milé. Jsem rád, že si otec opat udělal čas, aby s námi oslavil konec žní. Svědčí to o tom, že dožínky nejsou jen okrajovou, komerční oslavou, ale že se skutečně jedná o dík za dary přírody. Jídlo, které máme každý den na stole, není samozřejmost, i když to tak povětšinou bereme. Naši předci děkovali Bohu za každé jídlo, které měli. To se v dnešní uspěchané, silně materialistické době nedodržuje a je to chyba, protože si potom mnoha věcí nevážíme a nevážíme si ani práce a snahy druhých lidí" říká ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský.

S dožínkovým průvodem ministr Tomáš Jan Podivínský dojel na tradičním koňském povozu až na Náměstí Svobody, kde pozdravil slavnostní shromáždění. "Jsem rád, že se v tak krásný den sešlo tolik lidí. Slíbil jsem jim, že v programu Nová zelená úsporám 2013 je připraveno dost peněz na rekonstrukce rodinných domů. Každý, kdo chce zlepšit svoje bydlení, ušetřit na složenkách za topení a získat jednorázovou dotaci v řádu až stovek tisíc korun, má díky Ministerstvu životního prostředí opět příležitost. V současné době je k dispozici jedna miliarda korun, dalších 900 milionů korun očekáváme z výnosů z prodeje emisních povolenek a s premiérem Rusnokem hledáme další národní zdroje pro financování programu. Jedná o investiční program, kde každá jedna koruna přinese do naší české, lokální ekonomiky další tři koruny a ani haléř se "neprojí"," říká ministr Podivínský.

"Největší dík patří dnes vám všem, kteří na polích na jaře zasejete a zasadíte a do podzimka se o své dílo každý den pilně staráte a to všechno bez záruky na výsledek. Vám všem, kteří jste nepodlehli lákavé vidině velkých a jistých zisků z fotovoltaických velkoelektráren, ze kterých si hrstka solárních baronů udělala tiskárnu na peníze na úkor nás všech. Vám všem opravdovým zemědělcům patří dnes to největší poděkování", uzavřel zdravici na Náměstí Svobody ministr Podivínský.

Na Moravském náměstí pak zhlédl předvedení hasičského umění koněspřežných stříkaček a hasičského dorostu. "Jsem opravdu moc rád, že jsem se letošních dožínek v Brně mohl zúčastnit. V Brně jsem žil od 12 let, chodil zde na gymnázium, zažil první lásky, první pivo a cigaretu, zkrátka prožil zde krásné dospívání. Také se nám tady narodil syn, dcera v nedalekém Znojmě - a do Brna jezdím rád a často, protože tu mám spoustu přátel a dobrých kamarádů a dodnes tu bydlí moje maminka" říká ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský.

Fotogalerie z dožínek v Brně.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů