Pátek, 19. dubna 2024

Ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský přijal indonéskou delegaci

Ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský přijal indonéskou delegaci

Ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský se setkal se zástupci Indonésie v čele s náměstkem ministra životního prostředí Rasio Ridho Sanim. Hlavním tématem byla výměna zkušeností v oblasti odpadového a vodního hospodářství. Setkání navazuje na úspěšnou cestu bývalého ministra životního prostředí Tomáše Chalupy, který Indonésii navštívil letos v květnu spolu s početnou podnikatelskou delegací.

"Jsem přesvědčen, že existuje velký potenciál pro další rozvíjení vztahů mezi našimi zeměmi na úrovni vládních organizací i na úrovni soukromých podnikatelských subjektů. Jsem rád, že se zástupci Indonésie zajímají o odpadové a vodní hospodářství, právě v těchto oblastech máme velké zkušenosti. Neustále např. zdokonalujeme náš systém ochrany před povodněmi, ať už z pohledu technologických řešení, tak integrovaného záchranného systému," říká náměstek ministra pro sekci fondů EU, ekonomiky a politiky životního prostředí Martin Frélich.

Indonéská strana se také zajímala o koncepci udržitelných měst a oblast nakládání s chemickými látkami a odstraňování ekologických škod. Česká republika velmi oceňuje aktivní přístup Indonésie k řešení nakládání s odpady a chemickými látkami na mezinárodní úrovni. Jednání, které Indonésie v posledních letech organizovala, vždy přispěla k posunu v mnohdy obtížných agendách, včetně podpory synergií mnohostranných smluv (Basilejské, Rotterdamské a Stockholmské).

Náměstek ministra pro sekci fondů EU, ekonomiky a politiky životního prostředí Martin Frélich dále připomněl, že úroveň ochrany životního prostředí úzce souvisí s dostupnými finančními zdroji. I v oblasti financování má Česká republika bohaté zkušenosti, o které se může podělit.

Součástí třídenního programu indonéské delegace v České republice bude setkání se zástupci podnikatelské sféry i praktická ukázka a návštěva pražské spalovny v Malešicích a bioplynové stanice v Třeboni nebo prohlídka protipovodňové ochrany na řece Rokytce v Praze.

Ministerstvo životního prostředí svou aktivitou podporuje proexportní politiku ČR a aktivitu českých podnikatelských subjektů v jejich snaze dostat se na trhy v Indonésii a ucházet se o vládní zakázky v této zemi v oblasti vodního a odpadového hospodářství.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů