Pátek, 29. března 2024

Evropská komise chce udržovat spotřebitele v nevědomosti

Evropská komise chce udržovat spotřebitele v nevědomosti

Nový nezávislý průzkum1 prokazuje, že 8 z 10 českých spotřebitelů chce vědět, jaký způsob chovu byl využit při výrobě jejich masných a mléčných výrobků. 78 % českých spotřebitelů požaduje, aby se značení podle způsobu výroby, které zřetelně označuje způsob chovu využitý při výrobě potravin, rozšířilo na masné a mléčné výrobky. Téměř 2/3 respondentů odpověděly, že životní pohoda hospodářských zvířat je důležitá, když se rozhodují při nákupu potravin.

Přestože podobné výsledky byly zjištěny i v dalších zemích Evropské unie, Evropská komise se této změně brání a chce udržovat spotřebitele v nevědomosti o tom, odkud jejich potraviny doopravdy pocházejí.

Romana Šonková, vedoucí kampaně Na etiketě záleží v České republice, říká: "Nedávný skandál s koňským masem zasadil silnou ránu důvěře spotřebitelů ve značení potravin. Pokud chce Komise naši důvěru obnovit, musí zajistit, abychom dostávali poctivé informace o původu potravin."

Na podporu zavedení značení masných a mléčných potravin podle způsobu výroby uspořádala organizace Společnost pro zvířata ve spolupráci s hlavním partnerem kampaně Na etiketě záleží organizací Compassion in World Farming happening s názvem "Nedržte nás v nevědomosti - chceme srozumitelné a poctivé značení potravin". Akce proběhla včera 10. září v rámci Ekofestivalu na Náměstí Míru v Praze. Příznivci kampaně s transparenty a nákupními košíky a taškami dali veřejně najevo, že nechtějí být dále udržováni v nevědomosti a přejí si vědět, z jakého chovu pocházejí zvířata poskytující jim potraviny. Jedině tak budou moci svým nákupem přispět k rozšíření chovů šetrnějších ke zvířatům.

Kampaň Na etiketě záleží požaduje zavedení povinného značení všech masných a mléčných výrobků v EU podle způsobu výroby. Tato forma označování se již vyžaduje u vajec prodávaných v EU od roku 2004. Od té doby se všechna vejce musí označovat jako "vejce nosnic v klecích", "vejce nosnic v halách", "vejce nosnic ve volném výběhu" nebo "vejce nosnic v ekologickém chovu". Tato jednoduchá změna dramaticky zvýšila výrobu vajec v neklecových chovech2. Značení ryb podle způsobu lovu uzákonila EU v červnu 20133.

Dita Michaličková, předsedkyně Společnosti pro zvířata - ZO ČSOP, říká: "Přestože existuje značení vajec podle způsobu výroby a nový právní předpis EU o značení ryb podle způsobu lovu, spotřebitelé nemají informace o způsobech a typech chovů hospodářských zvířat, z nichž pochází mléko a maso. Zdali se jedná o chovy fabrikové - intenzivní, průmyslové nebo o chovy extenzivní, ve kterých mají zvířata větší šanci na prožití lepšího života, v jeho limitované délce."

Romana Šonková dodává: "Spotřebitelé, kteří se snaží nakupovat výrobky ze zvířat chovaných v dobrých životních podmínkách a s lepší životní pohodou, to mají velmi těžké. Na mnoha etiketách masných a mléčných výrobků se používají zavádějící nápisy jako např. "selský" nebo "domácí" a obrázky spokojených zvířat ve venkovních chovech, i když byla zvířata chována ve standardních intenzivních velkochovech. Jak to vidíme u vajec, spotřebitelé mají moc zlepšovat způsoby chovu zvířat, ale mohou to dělat jedině tehdy, když na výrobcích, které kupují, je pravdivá a srozumitelná informace."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů