Sobota, 20. dubna 2024

Čína chce bojovat se špinavým ovzduším, omezí uhlí, posílí jádro

Čína chce bojovat se špinavým ovzduším, omezí uhlí, posílí jádro

Čína představila nový plán pro boj proti znečišťování ovzduší. Součástí plánu je uzavření starých oceláren, cementáren a hliníkáren, omezení spotřeby uhlí či vyšší využití jaderné energie a zemního plynu.

Čína je ve věci pod velkým tlakem, protože nebezpečný smog letos v lednu zachvátil většinu průmyslového severu, včetně hlavního města.

Za jednu z hlavních oblastí, kterou je potřeba vyřešit, Peking označil spalování uhlí. Podle plánu zveřejněného na internetových stránkách vlády by se měl podíl uhlí na celkové spotřebě energetických zdrojů snížit do roku 2017 na méně než 65 procent z loňských 66,8 procenta.

Do roku 2017 se má rovněž zvýšit podíl nefosilních zdrojů energie na celkové spotřebě na 13 procenta z 11,4 procenta v roce 2012. Předchozí plán vlády počítal s tím, že do roku 2020 stoupne tento podíl na 15 procent. Na pomoc při plnění tohoto cíle vláda plánuje urychlit zvyšování kapacity výroby elektřiny z jádra a kapacity plynovodů v důležitých průmyslových oblastech na severu, východně a jihovýchodě.

V rámci plánu Čína dále urychlí uzavírání starých průmyslových podniků a zastaralých provozů, které mají hlavní podíl na znečišťování ovzduší, a zastaví výstavbu všech neschválených projektů v odvětvích, ve kterých hrozí nadměrná kapacita.

Plán rovněž počítá s urychlením zavádění nových standardů pro pohonné hmoty. Nebudou se rovněž schvalovat projekty nových tepelných elektráren v důležitých průmyslových oblastech. Někde pak chce vláda zajistit "negativní růst" spotřeby uhlí, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů