Čtvrtek, 25. dubna 2024

Z areálu bývalé Setuzy v Lovosicích odvezli radioaktivní látky

Z areálu bývalé Setuzy v Lovosicích odvezli radioaktivní látky

Veškeré radioaktivní látky nalezené v lovosickém areálu bývalé Setuzy byly odvezeny, ostatní nebezpečné chemikálie jsou odborně zabezpečené. Informovala o tom vedoucí odboru vnitřních věcí lovosické radnice Jana Hejdová. Vedení radnice se chce kvůli celé situaci sejít s hejtmanem Ústeckého kraje.

"Veškeré látky, které byly v minulých dnech nalezeny v areálu bývalé olejny a vykazovaly radioaktivitu, byly odvezeny. Zbývající nebezpečné látky byly odborně zabezpečeny," uvedla Hejdová po dnešní jednání zástupců města s Českou inspekcí životního prostředí (ČIŽP).

"Chceme ujistit obyvatele města, že není žádný důvod k obavám. Přímé ohrožení zdraví našich občanů v žádném případě nehrozí," řekla k situaci starostka Lovosic Lenka Lízlová.

ČIŽP odeslala majiteli areálu, firmě Wowitra, oznámení o zahájení řízení o zastavení činnosti. Do dnešního dne se je ale nepodařilo společnosti doručit.

"V tuto chvíli čekáme na schůzku se zástupci Krajského úřadu Ústeckého kraje, která by se měla uskutečnit během příštího týdne. Tam budeme situaci dále řešit. Zároveň jsem v této věci požádala o osobní schůzku přímo s panem hejtmanem," dodala Lízlová.

Demoliční práce v areálu bývalé olejny mají pokračovat. "Dle současného šetření je dokončení prací žádoucí z hlediska bezpečnosti. Objekt je totiž z větší části již rozbourán," vysvětlila Hejdová.

Podle ČIŽP se v areálu našly tuny vysoce rizikových laboratorních chemikálií a další stovky tun látek s rizikovými vlastnostmi, jako jsou tuky, oleje či zaolejovaná voda. V areálu se našly v malém množství také sloučeniny radioaktivních prvků. V bývalé chemické laboratoři inspektoři objevili také soli kadmia či arsenu, brom, bílý fosfor, který hoří již při styku se vzduchem, nebo rtuť.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů