Středa, 24. dubna 2024

Obnovu lesa u Bzence kazí chrousti, ničí vysázené stromy

Obnovu lesa u Bzence kazí chrousti, ničí vysázené stromy

Obnovu lesa u Bzence na Hodonínsku, který loni poškodil rozsáhlý požár, kazí chrousti. Zničili desetitisíce vysázených stromů. ČTK to dnes řekli starostové okolních obcí. Škody se zřejmě vyšplhají do statisíců, proti chroustům navíc není účinná ochrana. Použití chemických postřiků je podle starosty Ratíškovic Josefa Uhlíka zakázané. Starostové a lesníci se proto budou radit, jak zamezit podobnému problému do budoucna.

Na obnově lesa se podílejí největší mírou Lesy ČR a dále okolní obce. "Letos jsme nechali vysázet 23.000 stromů, jedna sazenice stojí šest až devět korun. Zhruba 90 procent stromů přišlo vniveč kvůli chroustům," řekl Uhlík. Na území obce Bzenec chrousti zničili zhruba 35.000 sazenic z celkem 60.000 vysázených stromů. "Kromě peněz je tu i problém pracnosti. Musíme stromy vysázet, ty poškozené opět vytáhnout, zničit a nasadit nové," řekl bzenecký starosta Pavel Čejka.

Také státní podnik Lesy ČR eviduje škody. "Očekávali jsme, že loňský požár zahubí i ponravy chroustů, toto se bohužel nenaplnilo. Problémy s chrousty v oblasti narůstají, neboť již několik cyklů rojení není orgány ochrany přírody povolován letecký zásah insekticidy proti dospělcům v době rojení," uvedl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Podle něj jsou právě letecké zásahy proti chroustům nejúčinnější. "Jiné postupy nejsou dostatečně vyzkoušené a hledání alternativních metod ochrany proto bude vyžadovat spolupráci s lesnickým výzkumem," podotkl Boublík.

Všichni vlastníci lesů v lokalitě se v následujících dnech sejdou a projednají možná opatření. "Doubravu osazovaly hlavně Lesy ČR. Podle lesního hospodářského plánu musíme stromy znovu vysadit. Chceme proto zamezit tomu, aby se příští rok problém s chrousty opakoval," řekl Čejka.

Rozsáhlý požár zničil loni na jaře zhruba 165 hektarů lesa v oblasti, které se říká Moravská Sahara. Lesy ČR začaly s obnovou lesa letos na jaře, do dvou let plánovaly vysázet zhruba 900.000 stromů na 113 hektarech lesa. Lesníci předpokládají, že na osázení všech prostranství budou potřebovat celkem asi 1,5 milionu sazenic. Mezi vysázenými stromy oproti minulosti přibylo listnatých stromů. Dospělí chrousti poškozují listy stromů, jejich larvy ničí podzemní části sazenic.

Barbora Měchurová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů