Pátek, 29. března 2024

Řecká kuchyně

Jelikož Řekové považují jídlo za jednu z nejdůležitějších součástí života, dávají si na jeho přípravě opravdu záležet. Řecká kuchyně patří mezi nejstarší a nejoblíbenější kuchyně světa. Má dlouhou tradici, řecké kulinářské umění je známé již od starověku, tedy více jak 3000 let. Jeho tajemství spočívá především v rozmanitosti a jednoduchosti.

Řecká kuchyně

Již v dávných dobách si Řekové pochutnávali na rafinovaných delikatesách, jako byly knedlíčky z pavího masa, vařená vejce mořských ptáků, kořeněné sýry či medové koláčky. Na jídla používali hodně oregana, máty, kopru a vše zapíjeli parfémovými víny. O takových pochutinách si v té době mohli lidé v jiných částech Evropy zatím nechat jen zdát. Řekové mají dnes v oblibě venkovní stolování, kde jsou obklopeni přáteli a rodinou. Posezení s blízkými u pozdní večeře a dobrého řeckého vína patří k těm nejpříjemnějším zážitkům.

Vzhledem k zeměpisné poloze země se zde prolínají vlivy evropské, arabské a asijské kuchyně. Šmrnc pokrmům dodává vyvážená směsice středomořských vlivů. Výsledkem tohoto spojení je rozmanitá kuchyně, která je zdravá, chutná a nenáročná na přípravu. Styl vaření má své kouzlo v jednoduchosti a lehkosti přípravy, proto se rozšířil po celém světě. Téměř v každém větším evropském městě najdete řeckou restauraci a pojmy jako "tzatziki", "gyros" nebo "musaka" jsou známé po celém světě.

Vše je založeno na čerstvých ingrediencích. Na své si zde přijdou vegetariáni i milovníci masa, ryb a mořských plodů. Za jednu z nejdůležitějších surovin je považován kvalitní olivový olej, kterým se jídla hojně zalévají. Z koření se nejvíce využívá oregano a bazalka, kopr, rozmarýn, tymián, bobkový list, fenykl, anýz, koriandr, česnek a saturejka. Hojně využívaná je čerstvá zelenina, zejména lilek, artyčoky, cuketa, luštěniny, rajčata a papriky. Zajímavou ingrediencí je okra, což je plod ibišku jedlého. Oblíbený je také česnek, petržel, mrkev, kapary a nesmí chybět olivy.

V Řecku je samozřejmě kladen důraz i na kvalitní maso, a to především skopové a jehněčí. Řecké pobřeží je pak obrovskou zásobárnou ryb a mořských plodů, v jejichž přípravě jsou Řekové opravdovými mistry. Oblíbené jsou především různě upravené mořské ryby, krevety, raci, langusty, sépie či chobotnice. Řekové jsou také jedněmi z největších konzumentů sýrů na světě, oblíbený je zejména kozí sýr.

Jako první se na stole vždy objeví drobné předkrmy zvané "mezédes". Může jimi být cokoliv: delikatesy z plodů moře, různé pasty, pomazánky, saláty, sýr Feta, olivy, grilovaná, smažená, plněná či nakládaná zelenina nebo nějaká jiná lahůdka. Oblíbená je například "taramosalata", což je pomazánka z tresčích jiker, nebo "tzatziki" - pokrájená okurka s jogurtem a kořením (česnekem, pepřem, pažitkou nebo čerstvým koprem). Ke všemu se podává bílý chléb, jako dezert se často servíruje čerstvé ovoce. Řecké polévky jsou hutnější než evropské a mohou se podávat i jako hlavní jídlo. Oblíbenou polévkou je "avgolemono" uvařená ze silného kuřecího vývaru, šlehaných vajec, citrónové šťávy a rýže.

Nejznámějším řeckým pokrmem je nepochybně "musaka", tedy jídlo skládající se z vrstvy brambor, mletého masa a pokrájeného lilku zalitého bešamelem. Někdy se pokrm zalévá žloutky a smetanou, posype sýrem a skořicí. A co by to bylo za Řecko bez "gyrosu"? Gyros je snad nejznámějším řeckým jídlem. Jde o grilované vepřové, jehněčí nebo méně často kuřecí maso na rožni, které se postupně odřezává. Podává se obvykle s hranolkami (často ručně krájenými) a tzatziki nebo v arabském chlebu pita.

Vyzkoušejte také "dolmades", směs zeleniny či masa s rýží a kořením balené ve vinných listech, naložených v oleji. Osvěžující je salát "choriatiki" tvořený nakrájenými rajčaty s okurkou, olivami, červenou cibulí, slaným sýrem Feta a samozřejmě olivovým olejem. Kořeněné karbanátky z mletého hovězího nebo jehněčího masa se nazývají "keftedes", na špejli grilované kousky marinovaného jehněčího nebo vepřového masa si objednáte, když budete chtít "souvlaki". Jako "pastitsio" jsou nazývány v několika vrstvách zapečené těstoviny a masová směs, nejčastěji s bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou, sýrem a kořením.

Kdo chce ochutnat typickou řeckou stravu, měl by navštívit některou z početných taveren.Čím prostěji vypadají, tím lepší a typičtější pokrmy nabízí. V turistických letoviscích je nabídka většinou psána trojjazyčně - řecky, německy a anglicky. V řeckých ulicích najdete i další typy stravovacích zařízení. Restaurace "estiatorio" bývají honosnější než taverny, kde často mívají papírové ubrusy, na které vám číšník napíše účet. V "psarotavernes" najdete rybí speciality a "psitaries" zase připravují pokrmy na grilu. Časté jsou i fast foodové zařízení, gyros a souvlaki (maso na špízu) tak koupíte doslova na každém rohu. Ochutnat můžete též kokoretsi, vnitřnosti rožněné ve střívku.

Valná část pokrmů se připravuje hned ráno a udržuje se pak teplá až do večera. Řekové si nelibují v příliš horkém jídle, což je v jejich klimatických podmínkách docela pochopitelné. Pokrmy se proto podávají spíše vlažné. Další zajímavostí řecké kuchyně je to, že většina Řeků (stejně jako dalších obyvatel oblasti Středozemí) nejvíce jí až v pozdních večerních hodinách. Na oběd si dají jen něco malého, zatímco večeře je považována za hlavní jídlo celého dne.K řecké kuchyni a stolování neodmyslitelně patří popíjení vína, které patří mezi nejlepší na světě. Řecko, z kterého pochází i patron vína Dionýsos nabízí znalcům i příležitostným ochutnávačům starobylé odrůdy vín s unikátním charakterem. Vynikající jsou makedonská vína, "řecké Bordeaux" se pěstuje v oblastech Drama a Kavala poblíž bulharských hranic. Moderní řecká vína se produkují na třech poloostrovech oblasti Chalkidiki - Kassandra, Sithonia a Athos. Oblíbená je také Retsina, což je bílé víno s příchutí pryskyřice. Vynikající vínase pěstují na ostrově Samos.Na Kypru se můžete setkat s jedním z nejstarších templářských vín na světě s názvem Commandaria, které může směle konkurovat portským vínům.

Pokud máte raději ostřejší pití, můžete vyzkoušet typické řecké ouzo. Jedná se o aperitiv z anýzových semínek, který se pije buď samotný, nebo smíchaný s vodou. Dalším nápojem je rakija, nápoj s vysokým obsahem alkoholu, podobný italské grappě. Mezi turisty je však známá Metaxa, řecká brandy, jejíž kvalita je značena hvězdičkami. K mání bývá nejčastěji tří, pěti a sedmihvězdičková.

Častým nápojem k jídlu je také pivo značek především Amstel a Heineken resp. Heninger. Z domácí produkce stojí za zmínku Mythos mající mírně ořechovou chuť, dále FIX Hellas a např.Bironi. Z českých značek bývá k mání např. Zubr nebo Budvar, Plzeňský prazdroj je zde velmi drahou delikatesou. Při objednávání kávy nezapomeňte, že "turecké kávě" se tu říká "řecká káva". Je velmi silná a podává se v malých šálcích bez mléka. Velmi oblíbené je v Řecku také frappé, silná ledová káva s mlékem podávaná ve vysokých sklenkách.

ZDROJ:http://recko.svetadily.cz, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů