Úterý, 16. dubna 2024

Hradec Králové chce dát i zbylý svoz odpadů soukromé firmě

Hradec Králové chce dát i zbylý svoz odpadů soukromé firmě

Stotisícový Hradec Králové hodlá privatizovat i poslední část svozu a likvidace odpadů. Zastupitelé města dnes souhlasili s vypsáním soutěž na svoz bioodpadu, kompostu, odpadu z odpadkových košů a úklid psích výkalů, které dosud dělají městské Technické služby. Hlavní část likvidace odpadů, tedy svoz popelnic a provoz sběrných dvorů, ve městě zajišťuje od roku 2006 firma Hradecké služby ze skupiny Marius Pedersen.

Hodnotu chystané zakázky město odhaduje na 36,8 milionu korun na čtyři roky, tedy přes devět milionů korun za rok. Celkové roční náklady na svoz a likvidaci odpadů ve městě činí téměř 80 milionů korun.

K privatizaci i zbytku odpadového hospodářství se město podle radních rozhodlo proto, že technika na svoz a likvidaci odpadků v městských Technických službách dosluhuje. "V příštích pěti letech by město muselo investovat 40 milionů korun do nákupu techniky a stavbu kompostárny," řekla předsedkyně výboru pro životní prostředí Pavla Finfrlová (ODS). Město nyní podle ní bude soutěžit a platit pouze službu za cenu, kterou za svoz nyní dostávají Technické služby.

Záměr vypsání soutěže odmítli opoziční komunisté, argumenty koalice označili za manipulaci. "Firma bude muset kompostárnu postavit, bude mít náklady a my je zaplatíme. Bojím se, aby dosavadní bezplatný svoz bioodpadů nebyl nakonec zpoplatněn," řekl zastupitel Lubomír Štěpán (KSČM). Finfrlová jeho výhrady odmítla.
Vedení radnice už dříve uvedlo, že předpokládá, že se do soutěže přihlásí i Hradecké služby, v nichž Marius Pedersen má podíl 60 procent a hradecká radnice 40 procent. Pokud by v tendru Hradecké služby neuspěly, musely by na svozu odpadu ve městě místo s Technickými službami spolupracovat s novým partnerem.

Taxa za svoz popelnic v Hradci Králové činí 500 korun za dospělou osobu a rok a neměnila se od ledna 2008. Radnice již oznámila, že 500 korun budou lidé platit i v roce 2014.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů