Čtvrtek, 25. dubna 2024

Energetika a těžba ropy v Lybii

Energetika a těžba ropy v Lybii

Těžba a zpracování ropy a zemního plynu je klíčovým odvětvím libyjské ekonomiky. Majetkově je pod kontrolou státu, je však značně závislý na technologických investicích ze zahraničí. Těžba a zpracování ropy a zemního plynu je v Libyi řízena státní National Oil Corporation (www.noclibya.com), která vytvořila několik společných podniků.

Libye má největší zásoby ropy v Africe. Objem doposud objevených ložisek činí 43,7 mld. barelů, což je cca 3,3 % světových a 40 % afrických zásob. Do vypuknutí občanské války v roce 2011 dosahovala denní těžba v průměru přibližně1,7 mil. barelů denně (bpd). V roce 2011 došlo k jejímu markantnímu útlumu na úroveň několik desítek tisíc bpd, nicméně již v 1. čtvrtletí 2012 se denní těžba vyšplhala na1,25 mil. bpd, přičemž do konce roku 2012 by měl být technicky umožněn těžební výkon před rokem 2011.

Mezi hlavní zahraniční společnostmi těžící v Libyi ropu do vypuknutí občanské války v zemi patřily italská ENI (působí zde od r. 1959), Total, Repsol, Agip, OMV, Wintershall, Woodside Petroleum (Austrálie), Petro Canada a ONCG Videsh (Indie), ExxonMobil, Conoco, Amerada Hess, Marathon, Grace Petroleum a Occidental. Významné kotrakty byly v době Kaddáfího vlády přiděleny alžírské společnosti Sonatrach ve spojení s Oil India a Indian Oil, dále ruskému Gazpromu, společnosti Shell a polské státní společnosti PGNiG.

Existuje zde 6 ropných rafinérií, které již dlouhou dobu vyžadují rekonstrukci. Jedná se o rafinérie Zawia (120 tis.bpd), Ras Lanuf (220 tis.bpd), Tobruk (30 tis.bpd) a malé rafinerie Briga, Sarir a Sirt (všechny po 10 tis. bpd).

Potvrzené zásoby zemního plynu představují cca 1,5 bilionů m3 (0,8 % světových zásob) řadí Libyi na čtvrté místo v Africe. Do roku 2011 dosahovala roční těžba 12 mld. m3, z toho se řádově 8 mld. m3 vyváželo Itálie podmořským plynovodem v kooperaci s italskou ENI. Řádově 1 mld. m3 se zkapalňovala a exportovala do Španělska tankery. Zbytek spotřebovával domácí průmysl. V Libyi není rozvod plynu, obyvatelstvo používá propan-butan v lahvích.

Instalovaný výkon výroby elektrické energie je 6250 MW. Monopolním výrobcem elektrické energie je státní společnost GECOL (General Electricity Company of Libya). Výrobu elektrické energie zajišťuje asi 300 tepelných elektráren s dieselovými agragáty (DPP), s parními turbínami (SPP), plynovými turbínami (SPP) a s kombinovaným paroplynovým cyklem (CCGT). GECOL zajišťuje rovněž vysokonapěťový přenos a distribuci elektřiny.

Hlavními zahraničními dodavateli technologií pro GECOL jsou společnsoti ABB (páteřní optická síť 400/220 kV 2007, TDM a LAN služby), SIEMENS (generální opravy a modernizace SPP Khom, GPP Ruwais 600 MW instal.+nová 300 MW CCGT, 100mil. EUR v roce 2013), Alstom (prostř libyjské státní servisní firmy ALGEC GT Services dodává náhradní díly a provádí údržbu, opravy a modernizace 13 plynových turbín v hodnotě 250 mil. EUR v letech 2013-2014), Nexans - PEWCO (dodává 245 kV vysokonapěťové kabely od Naxans France a 15 a 33 kV kabely od Nexans Greece za řádově 110 mil. EUR).
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů