Pátek, 19. dubna 2024

Lybijské zemědělství a rybolov

Lybijské zemědělství a rybolov

K obdělávání půdy jsou kromě pouštních oáz vhodné i některé přímořské oblasti, přičemž plocha vhodná pro pěstování plodin tvoří pouze 1,7 % rozlohy Libye (93 % území pokrývá poušť). Hlavními pěstovanými plodinami jsou olivy, datle, pomeranče, citrony, mandarinky, hroznové víno a mandle. V oázách ve vnitrozemí se pěstuje pšenice a proso. Na farmách, jak na pobřeží, tak i ve vnitrozemí, se pěstuje téměř veškerá zelenina: cibule, mrkev, fenykl, brambory, rajčata, papriky, okurky, lilky atd. Zvyšování produkce pomocí umělého zavlažování je nákladné. Vláda M.Kaddáfího dříve upřednostňovala pěstování na vodu nenáročných plodin formou dotací.

V současné době je řada irigačních systémů poničena, což zejména v oblastech náročných na umělé zavlažování prakticky znemožňuje nastartování sezóny pěstování zemědělských plodin v roce 2012. Dosavadní podíl zemědělské produkce (vč. rybolovu) na tvorbě HDP se v předchozích obdobích pohyboval mezi 3-6%. Proto se v průběhu roku 2012 předpokládá prohloubení závislosti země na dovozu potravin (doposud 80 %).

Vzhledem k téměř dvěma tisícům kilometrů pobřeží má Libye značné možnosti rybolovu, které nebyly ani doposud příliš využívány v důsledku neinvestování do zpracovatelských podniků a rybářské flotily. Libye má pouze jednu továrnu na zpracování sardinek a dvě konzervárny. Vzhledem k bohatství libyjských pobřežních vod a skutečnosti, že středomořský tuňák je na světovém trhu velmi žádaným zbožím, by se rybolov a na něj navazující zpracovatelský průmysl do budoucna mohl stát perspektivním odvětvím pro zahraniční investory.

ZDROJ: businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů