Pátek, 29. března 2024

Může být ochrana netopýrů v lesích ekonomicky přínosná? Přesvědčte se na semináři!

Může být ochrana netopýrů v lesích ekonomicky přínosná? Přesvědčte se na semináři!

Jak hospodařit v lesích s ohledem na přírodu, zlepšit životní podmínky pro netopýry a získat tak i některé ekonomické výhody díky mezinárodní certifikaci FSC, se můžete dozvědět na semináři "Přírodě blízké hospodaření a ochrana netopýrů v lesích", který se uskuteční ve čtvrtek 17. října v Brně a 12. listopadu v Praze. Semináře pořádají Česká společnost pro ochranu netopýrů, Pro Silva Bohemica, FSC Česká republika a Nadace Partnerství.

"Lesy představují prostředí obývané řadou živočišných druhů včetně netopýrů. Výzkumy v posledních letech ukazují, že pro netopýry mají lesy obzvlášť velký význam, a to především ve vegetačním období roku. Optimálním prostředím pro netopýry je les s pestrou druhovou skladbou listnatých stromů, různověkou strukturou porostů a s vertikální stratifikací stromového i keřového patra. V takovém biotopu nacházejí netopýři dostatek úkrytů i bohatou nabídku potravy," vysvětluje Eva Cepáková z České společnosti pro ochranu netopýrů. Zastoupení lesů tohoto typu je však v České republice velmi nízké. Většina hospodářských lesů, které charakterizují stejnověké kultury převážně jehličnatých dřevin, je z hlediska biologické rozmanitosti značně ochuzena.

V posledních letech však dochází i v této oblasti k pozitivním změnám. Stále častěji jsou deklarovány a v praxi aplikovány principy šetrného lesnického hospodaření, které napomáhá také zvyšování biodiverzity v lesním prostředí. Při to! m je však žádoucí, aby používané postupy pokud možno zohledňovaly nároky jednotlivých skupin ohrožených organismů. Problematika ochrany netopýrů v lesích dosud zůstávala spíše stranou pozornosti. "To bychom se rádi pokusili změnit v rámci našeho nového projektu, který podpořilo Ministerstvo zemědělství. Proto jsme se spojili s dalšími odbornými organizacemi a společně připravili novou metodickou publikaci, která shrnuje základní informace a doporučení týkající se ochrany netopýrů v lesích, a také dva semináře, které toto téma dále rozšiřují," doplňuje Cepáková.

Součástí programu semináře jsou tři přednášky, které účastníky seznámí nejen se základními principy přírodě blízkého hospodaření v lesích a zásadami lesního hospodaření z hlediska ochrany netopýrů, ale také objasní výhody certifikace FSC, kterou lze díky dodržování těchto zásad získat. Seminář je určen zejména vlastníkům lesů, zástupcům lesních správ a odborným lesním hospodářům, pracovníkům veřejné správy a or! gánů ochrany přírody, ale i všem dalším zájemcům o uvedenou pr! oblematiku. První proběhne již 17. října v prostorách Otevřené zahrady Nadace Partnerství v Brně, druhý se uskuteční 12. listopadu v Praze v budově Ministerstva zemědělství, které celý projekt finančně podpořilo. Na realizaci seminářů přispěl také Český nadační fond pro vydru a Nadace Partnerství.

Kontaktní osoba: Petra Schnitzerová
Telefon: 605870323
E-mail: nova-petra@centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů