Čtvrtek, 25. dubna 2024

Límcovka měděnková je Miss roku 2013

Límcovka měděnková je Miss roku 2013

houbaStrmělka přehrnutá, sluka svrasklá, čechratka černohuňatá, leskloporka lesklá ale také hřib kovář nebo hřib strakoš to je jen několik jmen hub, které se objevily na výstavě v novoměstském muzeu. V průběhu víkendu ji navštívilo téměř pět set návštěvníků.

Na dvorku muzea, u "mlýnku" bylo vystaveno 62 druhů hub. Na jejichsprávné určení a pojmenování dohlížel známý novoměstský mykolog Oldřich Pojezný.

"Nachystali jsme pro tuto akci vědomostní soutěž pro dospělé a poznávačku pro děti," říká Marie Sára Rajnošková z pořádající organizace Chaloupky, o.p.s. a dodává: " Z odevzdaných soutěžních lístků jsme vylosovali vítěze základních houbařských pomůcek: košíku a nožíku. Potěšilo mě, že tyto obyčejné věci ještě pořád vyrábějí české firmy. Ukázalo se, že všechny soutěžící děti touží vyhrát starou dobrou rybičku. "

Výherkyní ceny se stala Věra Slonková z Nového Města, která zrovna slavila narozeniny. Pro výhru si ihned dojela na kole ze sídliště.

Vedle úlovku přinesených z lesa, si návštěvníci mohli odnést také vlastnoručně ušitou nebo udrátovanou houbu, potisknout houbové prostírání, vymodelovat houbu nebo se seznámit s houbařskou literaturou a atlasy.

Několik návštěvníků se nechalo přemluvit ke srovnávací ochutnávce holubinek mandlové a brunátné. Zájemci si na vlastní jazyk mohli vyzkoušet rozdíl mezi dvěma na pohled podobnými holubinkami: mandlovou a brunátnou. "Určitě si je v lese nikdy nespletou," říká s úsměvem další pořadatelka Michaela Banszelová a dodává: "Ve slovenštině je název holubinky brunátné výstižnější: jmenuje se u nich plávka štiplavá."

Malí návštěvníci po prohlídce hub vybírali tu nejkrásnější miss houbu. Stala se jí jednoznačně límcovka měděnková. "Myslím, že se dětem líbila hlavně její výrazná zelená barva," komentuje úspěch límcovky Marie Sára Rajnošková.

houby

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů