Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise uvítala rozhodnutí Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO), specializované agentury OSN, o globálním přístupu pro řešení snížení emisí z letecké dopravy. Shromáždění přislíbilo, že do roku 2016 vybuduje globální mechanismus založený na tržních principech, který bude doplněn řadou technických a provozních opatření ke snížení emisí. Díky této dohodě se stane letecký průmysl prvním mezinárodním sektorem dopravy, kde bude uplatňován globální tržní mechanismus pro snižování emisí. V současné době letecká doprava produkuje 3 % celosvětových emisí CO2 , avšak dle předpovědí ICAO by se produkce emisí v tomto dopravním sektoru měla 4 - 6 krát zvýšit z úrovně roku 2010 do roku 2050.

Mendel, Vavilov a Brno
Pod tímto názvem uvedlo České filmové centrum ve svém katalogu pro zahraničí 2013/14 nový půlhodinový dokumentární pořad. Zachycuje životní příběh Nikolaje Ivanoviče Vavilova, vynikajícího ruského šlechtitele, působícího zhruba od roku 1915, posléze umučeného (1943) ve stalinském vězení. Ve své práci navázal na zakladatele genetiky J. G. Mendela a z Brna obdržel svůj první zahraniční čestný doktorát (1936). Současní genetici a šlechtitelé pokračují v práci započaté Mendelem a Vavilovem, což dokumentují pasáže z moderních provozů, z Mendelovy univerzity a z Genové banky Slovenska. Dokument je dílem Jana Lužného, Petra Salaše, Ladislava Rygla (www.mendelu.cz) a Miroslava Sedláčka (soliton@soliton.cz), s nimiž spolupracovali další odborníci, také ze Slovenska, Ruska, Ukrajiny a Kyrgyzstánu. Česká verze je hotová, nyní se připravuje ruská a anglická mutace. Premiéra v Brně a Petrohradě se chystá na 1. čtvrtletí 2014.

Už 4 měřící stanice v Brně přesáhly počet dní, po které smí být legálně překročen denní limit pro polétavý prach (PM10). V tomto ohledu Brno opět předstihlo notoricky špatným stavem ovzduší známý Ústecký kraj, kde "smogovou kvótu" zatím překročil jen Most. Brno má dlouhodobé problémy také s překračováním ročních limitů pro znečištění prachem i oxidem dusičitým.

Celkem 4000 kg nošeného ale stále použitelného kvalitního oblečení pro charitativní účely se nasbíralo minulý víkend během akce nazvané Vyměň starou za novou. Akci uspořádalo nákupní a zábavní centrum Forum Nová Karolina v Ostravě spolu s neziskovou organizací ADRA, dobrovolnickým centrem v Havířově. Akce sklidila nečekaný ohlas - hned první víkend ji podpořilo 2317 návštěvníků. Další zájemci mohou kvalitní použité oděvy, které by jinak skončily v kontejnerech bez dalšího upotřebení, odevzdat již tento víkend 19. a 20. října, kdy akce vyvrcholí. Všichni, kdo odevzdají předepsané druhy oděvů, přitom dostanou od nákupního centra jako odměnu dárkovou kartu v hodnotě 100 korun. Vybrané oděvy následně ADRA využije pro potřebné občany a k dalšímu prodeji. Z něho výtěžek poputuje k financování charitativních projektů dobrovolnického centra.

O 70 procent víc ropy, plynu a uhlí spotřebuje Česko na jednu korunu HDP ve srovnání s evropským průměrem. Vyplývá to ze Zprávy o životním prostředí ČR, kterou včera projednávala Rusnokova vláda.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů