Sobota, 20. dubna 2024

Nad dopisy - Dostavba Temelína má řadu jasných výhod

Nad dopisy - Dostavba Temelína má řadu jasných výhod

Mnozí politici zpochybňují dostavbu Temelína. Ale Česká republika přece nemá moc jiných možností, jak zajistit v budoucnu svoji energetickou soběstačnost. Pro masivní rozšíření vodních elektráren nejsou vhodné přírodní podmínky, budoucnost tepelných elektráren je nejistá kvůli sporům o prolomení těžebních limitů, výstavba plynových elektráren není moc vhodná kvůli závislosti na nepříliš spolehlivém dodavateli této suroviny a výroba elektřiny z tzv. obnovitelných zdrojů bude mít vždy jen doplňující charakter.

Rozšíření temelínské elektrárny přinese i mnohé další výhody. Především může být výrazným impulzem k rozvoji našeho technického školství jak na střední, tak na vysokoškolské úrovni. Další dva reaktory temelínské elektrárny budou potřebovat stovky nových zaměstnanců, inženýrů, operátorů a dalších. A tito lidé musí mít patřičné odborné vzdělání.

Naše země má rovněž dlouhodobou tradici jaderného průmyslu. Naše firmy se podílely na výstavbě desítek jaderných elektráren na celém světě. A pokud se začne dostavovat Temelín, získají také přístup k nejmodernější technologii v tomto oboru. A navíc: jaderná energetika je spolehlivý, ekologicky výhodný a k životnímu prostředí šetrný způsob výroby elektrické energie, protože neprodukuje žádné škodlivé emise.

Elektřina bude v budoucnu nejdůležitějším vývozním artiklem, zejména když některé okolní země podnikají hazardní opatření ve své energetické politice. V budoucnu, jak poroste podíl velmi nestabilních zdrojů elektrické energie, bude ten, kdo bude moci energii spolehlivě dodávat, ve výhodě. Ostatně už dnes stojí za to občas se podívat na webové stránky ČEPS na přeshraniční toky elektrické energie.

Dokonce bych pro občasné demonstranty na rakouské hranici zbudoval na té hranici informační panel, hodně veliký, aby při svém demonstrování mohli on-line sledovat, kolik energie jim právě přitéká, aby měli, až se vrátí z demonstrace, čím svítit.

Jiří Pospíšil, bývalý senátor,
České Budějovice

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů