Pátek, 19. dubna 2024

Zelení hasiči

Zelení hasiči

V těchto dnech zakoupil Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje čtyři vozy Škoda Citigo. Dva vozy jsou s pětidvéřovou karosérií v provedení Ambition Green tec 1,0CNG 50kW a dva v provedení Ambition 1,0 MPI 55kW. Tyto vozy nahradí Felicie z počátku devadesátých let minulého století."Jedná se o první vozy s pohonem CNG u HZS Pardubického kraje. V České republice jezdí v současnosti zhruba 4500 vozidel na CNG, čerpacích stanic je 45.

CNG je jednou z nejlevnějších pohonných hmot, navíc je dlouhodobě garantována z důvodu minimální výše spotřební daně (tj. podle zákona o spotřebních daních). Cena CNG včetně DPH se pohybuje okolo 25-26 Kč/kg což odpovídá cca 18 Kč/m3 - což je ekvivalent 1 litru benzinu. Jinak řečeno, při spotřebě 8 litrů benzinu na 100 km, je spotřeba CNG 8 m3 na 100 km, výsledkem jsou potom náklady zhruba 1,4 Kč/km. V případě přeplňovaných motorů TSI jsou při nižší spotřebě dokonce náklady 1 Kč/km.

"Plnění vozidel stlačeným zemním plynem (tlak 20 MPa) bude převážně probíhat v Dopravním podniku města Pardubic na CNG plnicí stanici. Při jízdě se CNG z tlakových nádob prostřednictvím vysokotlakého plynového potrubí dostává do vysokotlakého regulátoru, kde dochází k redukci tlaku plynu na potřebný provozní tlak. Prostřednictvím palivové lišty se CNG přivádí od regulátoru plynu k jednotlivým vstřikovačům, které zajišťují vstřikování plynu do jednotlivých válců. Všechna čtyři vozidla byla zakoupena za 898 000Kč s DPH a předpokládaná roční úspora na PHM při nájezdu 12 000km, na auto a rok, činí oproti stařičkým Feliciím, 68 000 Kč ročně.

ZDROJ: pozary.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů