Pátek, 19. dubna 2024

Nevolte uhlí. Nemusíte.

Nevolte uhlí. Nemusíte.

S přáteli jsme včera pověsili na budovu Národního divadla transparent "Vyvlastnit a zbourat?" a podobizny pěti známých politiků, kteří podporují prolomení územních ekologických limitů těžby hnědého uhlí. Chtěli jsme tak připomenout, že ve volbách natvrdo rozhodujeme i o takových zdánlivých margináliích, jako je vyvlastňování a bourání obcí kvůli uhlí.

Nejde přitom zdaleka "jen" o existenci Horního Jiřetína a Černic, resp. vyvlastnění a zbourání domovů dvou tisíc místních obyvatel. Platné limity těžby chrání před rozšiřováním uhelných velkolomů nejméně 30 severočeských měst a obcí, které mají tu smůlu, že je pod nimi uhlí. V případě prolomení limitů by se obří prášící a hlučící velkorypadla podle plánů těžařů přiblížila na pouhých 500 metrů k Litvínovu, domovu 27 tisíc lidí, včetně autora tohoto textu. Rozšíření velkolomu ČSA by vedlo k zániku téměř 5000 pracovních míst ve zbouraných obcích a chemičce - aby se zachránila pracovní místa 900 zaměstnanců dolu.

Připusťme, že jste se rozhodli uhlí nevolit. Co můžete dělat? Jste-li voličem Strany zelených, hnutí Změna nebo TOP 09, máte to nejlehčí: vaše strany zachování limitů garantují ve svých volebních programech.

Navzdory zmateným či protichůdným vyjádřením věřím tomu, že obce kvůli těžbě nechtějí bourat ani piráti, Úsvit přímé demokracie a KDU-ČSL. Hnutí ANO je trochu záhadné: ve většině anket i debat prolomení limitů odmítá, ovšem v Ústeckém kraji se spojilo se spolkem severocesi.cz, který má k uhlobaronům ze Severní energetické nepříjemně blízko.

Letošní zvláštní cenu sira Humphreyho za mlžení by zasloužila ODS. Zejména její designovaný předseda Martin Kuba odmítá říci k věci cokoliv jasného, načež obvykle nezávazně přihodí pár argumentů pro rozšiřování dolů. Kdybych chtěl limity prolomit, ale bál bych se to před volbami přiznat, dělal bych to přesně takhle.

ČSSD jednotný názor na těžbu uhlí nemá. Zjednodušeně a s řadou výjimek můžeme říci, že zatímco Haškova frakce bourání obcí kvůli těžbě otevřeně podporuje, mezi Sobotkovci převažují názory spíše opačné. Rozhodnutí voliči ČSSD, kteří nechtějí volit uhlí, tedy mohou své dilema aspoň zčásti řešit kroužkováním (viz iniciativu Volím ČSSD a budu kroužkovat).

SPOZ (s výjimkou lídrů Švihlíkové a Kužvarta), KSČM, Hlavu vzhůru i svobodní jsou beznadějně protěžební.

Jak to vím? Už osmým rokem přesvědčuji politiky, aby dali před uhlobarony přednost desítkám tisíc lidí ohrožených těžbou. Vyjádření stran k limitům systematicky sleduji. Pokud vás zajímají podrobnosti, podívejte se na www.nevolteuhli.cz. Nejlépe dříve, než půjdete hlasovat.


Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů