Středa, 24. dubna 2024

Jak zapudit škůdce na zahradě

Velkým problémem zahradníků jsou například slimáci. Ožírají rostliny a zanechávají na nich sliz...

Jak zapudit škůdce na zahradě

Existuje pestrá škála různých organismů, které mohou škodit Vaší zahradě. Patří mezi ně hraboši, krtci, hryzci, mšice, slimáci, atd. V tomto ohledu jsou zahradníci zajedno - snaží se tyto příživníky ze svých záhonů a trávníků vyhnat.

Samozřejmě, že se jako nejjednodušší cesta jeví sáhnout po chemických postřicích, jedech a podobných přípravcích. Je však nutné si uvědomit, že většina těchto látek je agresivních, nešetrných k přírodě a jejich používání má dopad na celou zahradu. Při časté aplikaci pesticidů může dojít k rozvrácení přirozené rovnováhy půdy. Kromě toho - veškeré organismy, které v této půdě žijí, mají v ekosystému určitou roli. I přesto, že je na zahradě nevidíte rádi, jsou součástí potravních řetězců a vyhubení některých druhů vede k přemnožení jiných.

Někdy se dá zavlečení škůdců předejít, jindy už je pozdě. Každopádně nejšetrnějším a zároveň nejlevnějším řešením v boji se škůdci je plašení. Tato metoda platí například na krtka, který sice na rozdíl od slimáků neožírá listy a dokonce uleví zahradě od hmyzu a brouků, ale systém jeho chodeb způsobuje, že se zem propadá. Krtek nesnáší hluk, proto je dobré instalovat tzv. rušičky. Jde například o dutou tyč s větrníkem, který si můžete vyrobit sami doma. Tyč je třeba zapíchnout do země a zvuk větrníku se ponese tyčí až do chodeb krtka. Spolehlivě budou krtka rušit kočky a psi. Nejen že je uslyší, ale i ucítí. Také ho údajně odpuzují i některé pachy, doporučuje se vysázet na zahradu afrikány nebo rozhrnout krtinec a do chodbičky vložit citrónovou kůru.

Vhodné proti krtkovi i při vyhánění hlodavců je sekání trávy. Hlavně hlodavci totiž vyhledávají vysokou trávu, v nízké se necítí bezpečně. Zároveň mají rádi různé povalující se předměty na zahradě, pod které se mohou schovávat. Při sekání trávy je ale třeba rozmyslu. Časté sekání trávy zabraňuje přirozenému vysetí travních semen a na zahradě pak převládají mechy. Velmi nízko sečená tráva také rychleji usychá a neposkytuje malým organismům potřebný stín a zázemí. Je vhodné trávu sekat na etapy (ne celou zahradu v jeden den), nesekat ji úplně u země a vždy nechat na zahradě alespoň pár metrů čtverečních vyšší trávy pro ptactvo a drobné živočichy.

Velkým problémem zahradníků jsou slimáci. Ožírají rostliny a zanechávají na nich sliz. Jejich výskytu lze částečně předejít opět kosením trávy a odstraněním kamenů a dřeva, což je pro ně vhodná skrýš. Když už se na zahradě objeví, je vhodné zalévat rostliny u kořenů, nejlépe ráno, a nepoužívat zavlažování, protože slimákům dělá dobře vlhko (vylézají po dešti). Právě proto byste měli udržovat místa mezi záhony suchá. Snížíte tak riziko, že se rozšíří z jednoho na druhý. Je užitečné vědět, že přirození predátoři slimáků jsou ježci, ptáci a žáby.

Při posezení na zahradě se můžete setkat s obtěžujícími mouchami či mravenci. Mnohdy tyto tvory nacházíme i uvnitř domů. Účinná zbraň proti oběma druhům je list ořešáku nebo kousky citronu, které zavěšujeme, popřípadě pokládáme na místa, kudy hmyz proniká. Pokud větráte oknem, je dobré dát na parapet truhlík s pelargoniemi. Výrazná vůně muškátů mouchy spolehlivě zapudí, takže do Vašeho příbytku nevlétnou.

Problematické jsou také mšice, které se živí rostlinnou šťávou a tím přenášejí různá onemocnění. Na napadených jedincích se poté objevují povlaky způsobené houbami, apod. Zbavíte se jich pomocí mýdlových, lihových a olejových roztoků. Kousek mýdla rozpustíte v teplé vodě, necháte vychladit a pro zesílení účinku lze přidat pár lžiček lihu a sůl. Připravit olejový roztok je také velmi snadné. Stačí použít olej na vaření - pár lžic smícháte s vodou a tím rostlinu postříkáte. Doporučují se také kopřivové výluhy, což je pravděpodobně vůbec nejšetrnější řešení. Roztoky musí být velmi málo koncentrované, aby nezahubily napadenou rostlinu.

Při hubení či vyhánění škůdců prosím jednejte udržitelně a s ohledem na specifický přínos každého živočišného druhu v ekosystému vaší zahrady.

Tento článek vznikl v rámci projektu Ekoporadny Praha za podpory Hlavního města Prahy. Samozřejmě se do něj nevešly všechny rady pro nakládání se škůdci, takže pokud máte zájem o další tipy nebo konkrétní rady, využijte bezplatné poradenství a napište na e-mail poradna@ekocentrumkoniklec.cz. Autorkou článku je Barbora Martínková, spolupracovnice Ekoporadny Praha.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů