Pátek, 19. dubna 2024

Prezentace nejudržitelnějších měst, obcí a regionů v Česku

Prezentace nejudržitelnějších měst, obcí a regionů v Česku

Pracovní skupina pro místní Agendu 21 Rady vlády pro udržitelný rozvoj ve spolupráci s Národní sítí Zdravých měst ČR a vybranými obcemi a regiony i letos uspořádala inspirativní prezentace. Pět měst, jedna malá obec a jeden mikroregion, které v metodě kvality "místní Agenda 21" (MA21) dosáhly dosud nejvyšší kategorie "B", představily v průběhu října 2013 své postupy a zkušenosti na takzvaných "kontrolách MA21 na místě".

Prezentace v Chrudimi, Vsetíně, Kopřivnici, Prostějově, Litoměřicích, v Křižánkách i na Drahanské vrchovině byly hojně navštěvovány. Od minulého roku nastalo v těchto municipalitách mnoho zlepšení, byly představeny nové inspirace a zajímavé postupy. Několik desítek návštěvníků z místních neziskovek, škol, ale i z řady dalších měst, se dostavilo do Chrudimi. Byl zde totiž prezentován postup ke kategorii "A" MA21, který je v Česku zatím jediný a velice náročný vzhledem k provedení hloubkové analýzy udržitelného rozvoje města. Jediná obhajující malá obec Křižánky se letos zaměřila na komunikaci s mladou generací v obci a na snahu o udržení mladých lidí ve venkovském regionu. Ukázkovými prezentacemi se pochlubila města Kopřivnice a Litoměřice, která získala velice dobré hodnocení externích pozorovatelů z ministerstev a dalších odborných organizací a institucí, kteří na těchto akcích pravidelně hodnotí postup a meziroční zlepšení municipalit. Města zdůraznila zejména systematickou snahu o strategické řízení k udržitelnému rozvoji, které má pragmatický význam i v přípravě na čerpání podpory v novém období fondů EU 2014+. Na Vsetíně bylo prezentováno mnoho zajímavých příkladů dobré praxe a inspirací, které se jistě brzy objeví i v databázi DobráPraxe.cz, provozované NSZM. Od minulých let je u některých hodnocených míst vidět opravdu výrazný posun směrem ke kvalitě úřadu včetně posílení spolupráce jednotlivých odborů, zlepšila s komunikace s občany i celkově strategické řízení k udržitelnému rozvoji.

Závěrečné slavnostní ocenění míst, která tato náročná kritéria v oficiální Databázi MA21 splnila a obhájila před externími hodnotiteli, proběhne dne 3. prosince 2013 v Praze. Informace o akci a možnost registrace naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů