Pátek, 19. dubna 2024

Kraj zaplatí likvidaci slzotvorného chloracetfenonu v Jaroměři

Kraj zaplatí likvidaci slzotvorného chloracetfenonu v Jaroměři

Královéhradecký kraj uvolní více než 900.000 korun na úhradu odstranění toxického chloracetfenonu, který letos v červnu našli dělníci v sudech v Jaroměři - Josefově na Náchodsku. Uvolnění peněz dnes schválili krajští zastupitelé, řekl ČTK Jiří Hošna z tiskového oddělení kraje.

Dělníci našli při výměně kanalizace osm sudů neznámé látky, následné rozbory prokázaly, že jde o chloracetfenon, který se řadí k bojovým chemickým látkám. Látka vyvolává intenzivní podráždění očí a silně dráždí dýchací cesty a kůži. Kromě sudů byly ve výkopu nalezeny také akumulátory používané do optických zaměřovačů a další vojenský materiál.

Protože nebezpečná látka z poškozených sudů unikala do půdy a hrozilo i zasažení podzemních vod, úřady zajistily firmu, která z prostoru odstranila 57 tun kontaminované zeminy. Případ podle materiálu pro krajské zastupitele vyšetřovala i policie. Pachatele však neodhalila a případ 11. září odložila.

"Rozhodnutí krajských zastupitelů vítáme. Náklady na zásah byly poměrně vysoké, ale skutečně bylo nutné tu nebezpečnou látku co nejdříve odborně zlikvidovat," řekl dnes ČTK starosta Jaroměře Jiří Klepsa.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů