Čtvrtek, 25. dubna 2024

Turnov chce s pomocí evropské dotace postavit novou kompostárnu

Turnov chce s pomocí evropské dotace postavit novou kompostárnu

Novou kompostárnu za sedm až devět milionů korun chce vybudovat do dvou let radnice v Turnově. Projekt je závislý na tom, zda se městu podaří získat evropskou dotaci. Novinářům to dnes řekl starosta Tomáš Hocke.

Ve městě už sice kompostárnu mají na Malém Rohozci, podle starosty ale novou potřebují, aby vyhovovala zákonu o ochraně ovzduší, který upravuje pravidla pro všechny kompostárny s roční kapacitou nad 150 tun. "Kapacita naší je asi tisíc tun," zmínil starosta. Nová kompostárna by měla být ještě větší, za rok by měla být schopna zpracovat až 2500 tun biodpadu. Radnice očekává, že ji budou využívat nejen domácnosti z Turnova, ale i místní podnikatelé nebo lidé z okolních obcí.

Peníze chce Turnov získat z operačního programu Životní prostředí. Díky dotaci z tohoto programu vybudovali letos kompostárnu v nedalekých Semilech. Kompostárna za zhruba deset milionů korun vznikla u silnice mezi Semily a Železným Brodem. Zpracovává trávu, listí a dřevní štěpku z městských parků a hřišť, městských lesů i zahrad obyvatel Semil, Bítouchova a Spálova. Kompost slouží ke hnojení městské zeleně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů