Sobota, 20. dubna 2024

Německo chce zrušit slevu ze zelené přirážky pro řadu odvětví

Německo chce zrušit slevu ze zelené přirážky pro řadu odvětví

Německá vláda navrhuje zrušit některým průmyslovým odvětvím slevu z ekologické přirážky k cenám elektrického proudu. Plyne to z dokumentu spolkového ministerstva životního prostředí, který dnes získala agentura Reuters. Berlín tím chce předejít kroky Evropské komise, která prošetřuje, zda výjimky pro tisíce německých průmyslových firem z placení přirážky na obnovitelné zdroje nejsou v rozporu s pravidly hospodářské soutěže v Evropské unii.

Zrušit se má podle návrhu sleva pro odvětví těžby surovin, produkce cementu, recyklace a potravinářství v celkové sumě přes miliardu eur ročně (přes 26 miliard Kč). Slevu budou moci nadále využívat podniky z ocelářského nebo papírenského průmyslu, jejich minimální poplatek za obnovitelné zdroje se ale zdvojnásobí.
Ministr životního prostředí Peter Altmaier předloží návrhy evropskému komisaři pro hospodářskou soutěž Joaquínu Almuniovi, řekl Reuters zdroj z vlády.

Německá kancléřka Angela Merkelová v červenci prohlásila, že bude v Bruselu bojovat za to, aby německé firmy nadále měly slevy z ekologické přirážky. Ty platí spotřebitelé v cenách proudu, a financují tím drahé obnovitelné zdroje, které mají garantovány výkupní ceny vysoko nad tržní úrovní na 20 let dopředu.

Slevy na přirážku si ale s argumentem udržení konkurenceschopnosti na zahraničních trzích vydupala i velká část německých firem a zdaleka nejen odvětví energeticky vysoce náročná. Podle tisku se to týká až 4500 podniků, které tak podle odhadů ročně dohromady ušetří pět až sedm miliard eur. Tíha tohoto poplatku o to více dopadá na domácnosti a malé firmy, které nejsou z této povinnosti vyňaty.

Almuniův úřad od července předběžně zjišťuje, zda v případě německých výjimek nejde o nepovolenou státní pomoc. Podle představ komise nemají existovat žádné výjimky z placení této přirážky a Brusel bude podle tisku také požadovat zpětnou nápravu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů