Pátek, 29. března 2024

Likvidace křídlatky japonské a netýkavky žláznaté v CHKO Labské pískovce

Likvidace křídlatky japonské a netýkavky žláznaté v CHKO Labské pískovce

Správa CHKO Labské pískovce se likvidaci těchto nepůvodních druhů věnujuje dlouhodobě.

Křídlatka pochází původně z Asie, ale v 19. století byla přivezena do Evropy jako dekorační zahradní rostlina. Poté se však začala nekontrolovatelně šířit. Kromě Evropy se dostala i do Severní Ameriky, Austrálie i na Nový Zéland. Dnes na vyskytuje na celém území ČR, nejvíce v blízkosti vodních toků, skládek a jinak narušovaných ploch.

Netýkavka žláznatá je původem z Himalájí a podobně jako křídlatka se v 19. století dostala do Evropy jako okrasná a medonosná rostlina. I ona se rychle rozšířila po celém světě jako invazní druh. Roste obvykle na okrajích lesa nebo podél cest a potoků.

I když byly dříve oba tyto druhy roztroušeny téměř po celém území Labských pískovců, v současné době se daří Správě CHKO je poměrně úspěšně odstraňovat. Díky tomu zde křídlatku nyní naleznete sporadicky.

Zatímco křídlatka musí být hubena postřikem (nejčastěji se používají herbicidní přípravky a je nutné použití opakovat minimálně dvakrát ročně - poprvé v červenci a pak na přelomu srpna a září), netýkavku žláznatou je možné odstraňovat pouze mechanicky, tedy vytrháváním nebo sečením. I to je však nutné opakovat - v tomto případě minimálně 4x ročně, obvykle před vysemeněním začátkem června, na přelomu července a srpna, koncem srpna a poslední pak v polovině září.

Děčín Podskalí - stav před zásahem

Děčín Podskalí - stav po zásahu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů