Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Mezinárodní soud pro námořní právo v Hamburku zahájí slyšení kvůli ekologům z organizace Greenpeace, které Rusko zadrželo v polovině září. Rusko se zúčastnit nechystá. Rusové zadrželi tři desítky členů hnutí Greenpeace pocházejících z 18 zemí u ropné plošiny společnosti Gazprom. Ekologové byli na lodi Arctic Sunrise, která plula pod nizozemskou vlajkou. Od té doby jsou všichni drženi ve vazbě, proti které sice podali odvolání, ale soud je zamítl. Na podmínky věznění si ekologové stěžují.

Vláda se bude dnes opět zabývat navýšením peněz na odstranění škod po letošních jarních povodních. Na základě materiálu s odhadem škod by měl kabinet uvolnit 4,5 miliardy korun, již schválené nařízení z července počítá se čtyřmi miliardami korun. Peníze by měly být využívány až do roku 2016. Vláda materiál projednávala v polovině října, jeho posuzování přerušila.

Ubývá stromů kolem krajských silnic, vysazuje se jich méně, než vykácí. V letech 2003 až 2011 se pokácelo přes 120 tisíc stromů, uvedli ekologové ze sdružení Arnika, kteří vycházeli ze statistik krajských správ. Jako náhradu vysadili silničáři 70 tisíc stromů, často však jinde, než se kácelo.

Çalik Enerji, afilace společnosti Çalik Holdingu, podepsala smlouvu na vybudování elektrárny s kombinovaným cyklem Gardabani. Tato investice je za poslední dobu v Gruzii v oblasti energetiky výrazně největší.
Slavnostní ceremonie při příležitosti podpisu smlouvy se zúčastnil gruzínský ministr energetiky Kaka Kaladze, prezident fondu JSC Partnership Irakli Kovzanadze, generální ředitel společnosti Georgian Oil and Gas Corporation (GOGC) David Tvalabeishvili a obchodní řiditel Çalik Enerji Halil Saribay.
Elektrárna Gardabani se bude nacházet pouhých 35 km od Tbilisi, bude mít kapacitu 230 MW. Turbínu bude dodávat společnost General Electric.

Turecký konglomerát Zorlu Group otevřel včera na slavnostním ceremoniálu geotermální elektrárnu o velikosti 80 megawatt v egejské provincii Denizli.ilustrační obrázek
Zorlu Energy, jedna ze společností skupiny Zorlu Group, postavila 2 geotermální elektrárny v Kizildere s investicí 250 milionů dolarů.
Ve svém projevu na slavnostní ceremonii řekl Ahmet Zorlu, předseda společnosti Zorlu, že jejich cílem je růst pomocí místních a obnovitelných zdrojů. Navíc dodal, že investice přispěje ke snížení deficitu platební bilance Turecka o 150 milionů dolarů v nadcházejícím období.

Ministerstvo energetiky JAR stanovilo 1.10.2015 jako datum platnosti nařízení o povinném přidávání biopaliv do pohonných hmot. Samotné nařízení bylo vydáno v srpnu 2012. Minimální práh pro obsah bionafty byl stanoven na 5 %. Obsah bioethanolu v benzínu má představovat 2 % až 10 %.
JAR je čistým dovozcem ropy a ropných produktů. Biopaliva by měla pomoci snížit závislost na dovozech. Na druhou stranu existují obavy o možný negativní dopad zvýšení produkce biopaliv na ceny zemědělských komodit jako řepka, slunečnice, sója a cukr.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů