Pátek, 19. dubna 2024

GRÓNSKÉ A SÁMSKÉ MÝTY A POVĚSTI

GRÓNSKÉ A SÁMSKÉ MÝTY A POVĚSTI

České centrum Praha, 7. 11. 2013 - 6. 12. 2013


Pozoruhodná výstava, která procestovala Dánsko (včetně Grónska a Faerských ostrovů) a Norsko je nyní k vidění v prostorách galerie Českého centra Praha v Rytířské ulici. Návštěvníci proniknou do světa inuitských a sámských mýtů, bajek, pověstí a pohádek očima dvou výrazných českých výtvarníků - Martina Velíška
a Luboše Drtiny.Výstava se koná
za podpory Skandinávského domu.

Mýty a pověsti tvoří odjakživa nedílnou součást života Inuitů a Sámů usazených v drsném arktickém prostoru. Severští lovci a pastevci sobů si je navzájem vyprávěli během dlouhé polární noci, nebo když je na cestě zastihla nepohoda a byli nuceni zůstat delší dobu na jednom místě. Mnohé příběhy vysvětlují, jak vzniklo Slunce, Měsíc a hvězdy, proč je příroda taková, jaká je, a proč různá zvířata vypadají tak, jak vypadají.
K bezděčné drsnosti a krutosti některých textů se mnohdy těžko nalézá morální opodstatnění nebo odpovídající trest. O uchování mytologických příběhů, bajek, pověstí, pohádek a písní pro moderní dobu se zasloužili zejména dánsko-grónský polární badatel a spisovatel KnudRasmussen
a norský filolog a učitel sámštiny Just KnutQvigstad.

KnudRasmussen (1879-1933) sesbíral většinu grónských mýtů a pověstí a přeložil je do dánštiny. Tím přispěl k hlubšímu poznání malého, ale hrdého a statečného národa a obohatil svět literatury o podivuhodnou vypravěčskou tradici. Z jeho rozsáhlého díla vznikl český výbor nazvaný Grónské mýty a pověsti, který přeložili Viola a Zdeněk Lyčkovi. Knihu vydalo nakladatelství Argo v roce 1998 (2. vydání 2007)


s charakteristickými ilustracemi Martina Velíška.

Just KnutQvigstad (1853-1957) sesbíral mnoho mýtů, pověstí a pohádek z Laponska a vydal je v sámštině s paralelním překladem do norštiny. Religionistka Brita Pollanová v roce 1997 publikovala jazykově upravenou norskou verzi s názvem Sámové vyprávějí, která se stala odrazovým můstkem pro český překlad Violy a Zdeňka Lyčkových. Kniha zachovává formální členění příběhů podle tří úrovní skutečnosti, které jsou často zobrazovány na šamanských bubíncích: příběhy z cizího světa (boj, erotika, kontakt
s ďáblem), příběhy z blízkého světa (rodina, sousedé, Čudové, šamani, zvířata, znamení smrti, střet starých a nových časů, stallové
a trollové aj.) a příběhy o mrtvých (mrtvoly, štvanci). Výbor vydalo nakladatelství Argo
v roce 2006 pod názvem O muži, který si koupil svědění se stylizovanými ilustracemi Luboše Drtiny.

Výstava syrových, drsných a zároveň humorných ilustrací Martina Velíška byla prezentována poprvé v roce 2008 v grónském hlavním městě Nuuku jako součást projektu České dny v Grónsku. Poté byla představena v dalších grónských městech (Narsaq, Qaqortoq, Maniitsoq, Sisimiut a Ilulissat)
a v letech 2010-2013 putovala po Dánsku (Kodaň, Aalborg, Odense, Hundested, Skive).

Výstava ilustrací Luboše Drtiny byla prezentována v roce 2012 u příležitosti otevření nových prostor Sámského centra v norském hlavním městě Oslu. Ve stejném roce byla spolu s výstavou ilustrací Martina Velíška součástí Českých dnů na Faerských ostrovech.

***

Martin Velíšek (* 1963) je absolventem sklářského ateliéru profesora Libenského na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze (1989). Věnuje se ilustrátorské, plakátové, animátorské a volné umělecké tvorbě. Je dvorním výtvarníkem alternativní kapely Už jsme doma. Je členem České filmové a televizní akademie. V roce 2002 získal Českého lva za výtvarnou stránku filmu Fimfárum Jana Wericha a cenu Ministerstva kultury ČR za nejkrásnější knihu roku 1997. Vystavoval mj. v Paříži, Rouenu, Vídni, Hannoveru, Mnichově, Frankfurtu, New Yorku, Seattlu, Kodani, Helsinkách, Stockholmu, Oslu, Nuuku, Segovii, Melbourne, Mostaru a Varšavě. Kromě Grónských mýtů a pověstí ilustroval také Babičku Boženy Němcové, Zvířecí farmu George Orwella a mnoho řadu dalších knih.

Luboš Drtina (* 1963) se zabývá knižní
a časopiseckou úpravou, ilustrací, tvorbou plakátů, výstavních expozic, autorských knih, úpravou CD a volnou grafickou tvorbou. Od roku 1990 navrhuje knižní úpravy a ilustrace pro řadu nakladatelství (Pražská imaginace, ERM, Eminent, Thyrsus, Paseka, VolvoxGlobator, Knihcentrum, Nakladatelství Franze Kafky, Mladá fronta, Akropolis, Academia, Argo a další). Graficky upravil přes 400 knižních titulů. Od roku 2003 vydává vlastní bibliofilskou edici. Získal mnohá ocenění v domácích i zahraničních soutěžích.


INFORMACE
Místo konání: České centrum Praha, Rytířská 31, 110 00 Praha 1

Výstava je otevřena každý ve všední den
od 10 - 17 hodin.

Vstup volný.

www. czechcentres.cz

ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 21 zahraničních metropolí tří kontinentů. Generální ředitelkou Českých center je Vilma Anýžová.

Česká centra pro oblast výtvarného umění:

ü Iniciují a podporují projekty českých umělců v zahraničních galeriích.

ü Ve vlastních výstavních prostorách prioritně představují současnou výtvarnou scénu s propojením na místní umělce a instituce.

ü Realizují kurátorské cesty a cesty novinářů ze zahraničí do ČR.

ü Podporují rezidenční pobyty českých umělců do zahraničí.

ü Jsou partnery Ceny Jindřicha Chalupeckého a řady dalších prestižních ocenění.

ü Podporují českou účast na mezinárodních veletrzích výtvarného umění a realizujeme doprovodné programy (diskuse, workshopy...)


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů