Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zlato, železo, měď, fosfáty - to je nerostné bohatství Mauretánie

Zlato, železo, měď, fosfáty - to je nerostné bohatství Mauretánie
Mauritánský průmysl se v roce 201 podílel 29 % na tvorbě HDP, z čehož samotný zpracovatelský průmysl přispíval jen 4 %. Klíčovým oborem ekonomiky je těžba nerostných surovin, a to nejen svým příspěvkem k tvorbě HDP, ale též svým proexportním potenciálem (vývoz kovů představuje přes 50 % celkové hodnoty exportu), který v kombinaci s vysokými cenami surovin na světových trzích v posledním období přispívá k pozitivnímu vývoji ekonomiky. Mauritánie disponuje bohatými zdroji nerostů. Hlavními těženými surovinami jsou železná ruda, zlato a měď. Od roku 2006 je v menší míře těžena také ropa. Významným hráčem v těžebním průmyslu je již po několik let státní společnost Société Nationale Industrielle et Mini`ere (SNIM), jež se zaměřuje na těžbu železné rudy (jedná se o druhého největšího producenta železné rudy na africkém kontinentu vůbec). SNIM je také největší mauritánskou společností zaměstnávající kolem 4 500 osob. SNIM v roce 2010 vytěžila11,2 mil. tun rudy a jen za první pololetí roku 2011 bylo vyprodukováno přes5 mil. tun.

Od roku 2006 došlo k otevření nových zdrojů zlata a mědi zahraničními těžebními společnostmi. Další dynamiku potom těžební průmysl zaznamenává od roku 2009 spojenou s objevením nových zdrojů, větším zapojením zahraničních společností a přílivem investic do odvětví.

V roce 2010 byla vyvezena železná ruda a její deriváty v hodnotě kolem892 mil. USD (především do Číny a zemí EU). Hlavní oblast těžby se nalézá v severozápadní Mauritánii v okolí města Zouérate. SNIM v současnosti podstupuje rozsáhlou modernizaci, jejímž cílem je dále navyšovat produkci o4 mil. tun ročně, aby v roce 2014 bylo vytěženo18 mil. tun železné rudy. Rozvoj se má soustředit zejména na důl Guelb II, jenž má být rozšířen a v jeho blízkosti má být postavena továrna na obohacování rudy. Součástí modernizačního plánu je i výstavba nového přístavu pro přepravu kovů v Nouadhibou.

Měď je těžena v monopolu společnosti Mauritanian Copper Mines (MCM), která je od roku 2010 100% vlastněná kanadskou společností First Quantum Minerals. Hlavní oblastí je Guelb Moghrein (250 km severovýchodně od hlavního města), kde MCM těží též zlato (82 000 uncí v roce 2010). V roce 2010 bylo vytěženo 37 000 tun mědi určené převážně na vývoz do Číny. Také MCM v průběhu roku 2010 výrazně investovala do své těžební oblasti za účelem zvýšení produkce mědi na 50 000 tun v roce 2012.

Hlavním nalezištěm zlata fungujícím od roku 2008 je důl Tasiast vlastněný kanadskou společností Kinross Gold Corporation (v roce 2010 zde bylo vytěženo160 000 uncí zlata). Společnost Kinross převzala důl v roce2010 a zahájila zde investiční program ve výši 1,5 mld. USD s cílem vytvořit z něj nejvýznamnější zlatý důl světa s roční produkcí až 32 tun zlata k roku 2014 (celkové rezervy zlata jsou odhadovány na7,6 mil. uncí).

Kromě těchto minerálů se v Mauritánii nalézají také zásoby fosfátů, jejichž těžba měla být zahájena v rozsahu cca1 mil. tun v roce 2012 společností Bofal Indo Mining Company (jedná se o public-private partnership mezi mauritánským státem, který vlastní 30% společnosti, a indickou firmou Archean Group). V roce 2011 byla také zahájena těžba křemene pod křídly společnosti Mauritanian Minerals Company (s 10 % podílem státu) v oblasti Oum Agneina, 250 kmjihovýchodně od Nouadhibou. Potenciál se ukrývá také v těžbě ropy, která byla kolem roku 2006 zahájena v nalezišti Chinguetti v Atlantickém oceánu. Prozatím však těžba ropy zaostává za očekáváními - v roce 2010 bylo malajskou firmou Pétronas vytěženo cca3 mil. barelů ropy (tj. kolem 8 000 barelů denně, ačkoliv se předpokládalo že výtěžnost bude až 75 000 barelů denně). V prosinci 2011 byla podepsána další smlouva na průzkum a těžbu ropy z moře s franouzskou firmou TOTAL.

ZDROJ: Businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů