Úterý, 19. března 2024

Zemědělství Gruzie

Zemědělství Gruzie

Zemědělství je hlavním odvětvím ekonomiky země. Vhodné klimatické podmínky umožňují pěstovat všechny hlavní druhy plodin. Tradiční je pěstování vína, citrusových plodů, lískových a vlašských ořechů, mandlí, kaštanů, čaje a meruňek. Tradičním odbytištěm gruzínských plodin bylo do roku 2006 Rusko, nyní musí Gruzie hledat nové trhy - zejména ořechy tvoří hlavní vývozní komoditu pro EU. Pěstovaná zelenina a kukuřice je určena zejména pro domácí spotřebu. Velmi příznivé jsou podmínky i pro živočišnou výrobu.

Zemědělské firmy v GE neplatí DPH a daň z příjmu a nevztahuje se na ně placení cla na dovoz zemědělské techniky.

Bohužel však v době hospodářské krize většina zpracovatelských podniků zanikla a jen pomalu se obnovuje, proto není dostatečně zajištěn odbyt.

Až donedávna byl majitelem zemědělské půdy stát, který ji pronajímal farmářům - nebylo možné spojit se a vytvořit efektivnější jednotky. Proto jsou jednotlivé pozemky značně malé, většinou menší než hektar. Díky pozemkové reformě však nyní probíhá privatizace půdy. V roce 2009 se zemědělství podílelo na struktuře HDP 8,3%.

Rozsáhlé lesní porosty jsou zdrojem poměrně levného dřeva, které se široce používá ve stavebnictví. Zatím v prvopočátcích je však jeho další průmyslové zpracování.

V červenci 2007 ministerstvo pro hospodářský rozvoj oznámilo zahájení nového programu na podporu zemědělského sektoru, v rámci kterého mělo být do konce roku 2008 vytvořeno 100 zpracovatelských závodů. Program zahrnuje odprodej 40 tisíc ha zemědělské půdy za 20% její tržní ceny po 400 ha pozemcích. V roce 2010 bylo zemědělství zahrnuto do vládních priorit a na jeho rozvoj by mělo být údajně uvolněno jen v roce 2011 cca 150 mil. GEL. Pozornost Ministerstva zemědělství a vlády se mj. zaměřuje na radikální zvýšení plochy oseté kukuřicí (geneticky upravená kukuřice dodaná v rámci spolupráce s USA) a na přilákání jihoafrických búrských farmářů, kteří by měli přinést do země potřebný kapitál i know how.

ZDROJ: businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů