Pátek, 29. března 2024

Rovníková Guinea - dříve kakaové máslo, dnes plyn a ropa

Rovníková Guinea - dříve kakaové máslo, dnes plyn a ropa

Podíl guinejského průmyslu na tvorbě HDP je přes téměř 92 %. Domácímu průmyslu dominuje těžba a zpracování ropy a plynu. Před ropným boomem v zemi existoval pouze lehký průmysl v okolí hlavního města Malabo, který zpracovával ryby na export, dováženou pšenici na mouku, vyráběl rostlinný olej a kakaové máslo, mýdlo a stavební materiály pro domácí průmysl - tyto sektory zůstávají nadále zaostalé.

V zemi existuje mnoho malých pil a provozoven na zpracování dřeva. Ve městě Bata je v provozu stáčírna a balírna vody z podzemního vrtu. V Bata se pak dále nachází provozovna kovovýroby, zpracovávající recyklované kovy a hliník z Kamerunu, a provoz na výrobu stavebních materiálů. V hlavním městě Malabo je též stáčírna nealkoholických nápojů, dovážených z USA.

Ropný a plynový sektor:

Ložiska ropy v pobřežním šelfu Rovníkové Guineje byla poprvé objevena španělskou firmou CEPSA v roce 1991. Využívání ropného potenciálu země "naplno" začalo v roce 1996. Dvě současná největší ložiska leží poblíž břehů ostrova Bioko, třetí u pobřeží pevninské enklávy Rio Muni (Ceiba Field).

Ropná ložiska (těžitelné zásoby dosahují 1,1 miliardy barelů) jsou doprovázena také bohatými zásobami zemního plynu (zásoby dosahují 127 mld. m3). Průměrná denní těžba ropy (odhad) v roce 2010 dosáhla 274 tisíc barelů, v roce 2012 vzrostla na 315 tisíc barelů denně a má i nadále růst. Hlavními ropnými společnostmi operujícími na území Rovníkové Guineje jsou firmy Guinea-ExxonMobil, Marathon Oil , Hess Corporation-Hydrocarbons, Noble Energy a Tullow Oil. Významné místo má i španělský Repsol, do země proniká i ruský Gazprom a čínská CNPC.

Těžená ropa je částečně zpracovávána v rafinérii na ostrově Bioko, druhá rafinerie má stát na pevnině u Mbini. Většina ropy se vyváží nezpracovaná. Těžený plyn (cca 6,7 mld m3/rok) se zkapalňuje (LNG i LPG) nebo se z něj získává metanol. Plyn (LNG) se zkapalňuje v závodě v Punta Europa, roční výroba je 43,3 mil. m3 a vyváží se do Japonska, Jižní Koreji a Taiwanu. Druhá zkapalňovací jednotka má být vybudována do roku 2016. Závod na výrobu metanolu (Atlantic Methanol Production Company) zahájil činnost v roce 2001. Má roční kapacitu 1mil. tun. LPG se pak vyrábí v závodě Alba.

Sektor zásobování země ropnými produkty a pohonnými hmotami obhospodařuje společnost Getotal, jejímiž vlastníky jsou francouzské konsorcium TotalFinaElf (80 %) a guinejský stát s podílem 20 %.

Ropný sektor je trvalým terčem kritiky mezinárodních institucí a nevládních organizací. Rovníková Guinea nesplňuje mezinárodní standardy transparentní těžby přírodních zdrojů EITI (Extractive Industries Transparency Iniciative). Uzavřené kontrakty nejsou transparentní a až donedávna neexistovala žádná kontrola licencování ani plateb. Příjmy z ropy byly (a nadále jsou) placeny na tajné účty v zahraničí vlastněné rodinou prezidenta a jeho nejbližšími. Výše těžby, vývozu a příjmů z ropy byla poprvé publikována až v roce 2010, statistiky se ale i nadále velmi liší.

Z dalších přírodních zdrojů v zemi lze jmenovat menší (zatím nevyužívané) zásoby zlata, manganu, uranu, bauxitu, kolumbitu (Nb2O5), tantalitu (Ta2O5) a diamantů.

Výroba elektrické energie

Kapacita instalovaných elektráren je podle vládních zdrojů cca 450 MW (z toho 200 MW na ostrově Bioko). Čínská firma Sinohydro dostavěla v roce 2011 vodní elektrárnu Djibloho o výkonu 120 MW, která by měla pokrýt 90 % spotřeby v pevninské části země. Další elektrárna o kapacitě 200 MW by měla být vybudována ukrajinskou firmou Douglas Alliance do roku 2015. Čínská firma China Machinery se podílela v roce 2011 na dostavbě tepelné elektrárny Turbogaz na ostrově Bioko, ke stávajícím 43 MW tak mělo přibýt dalších 120 MW. Čínské firmy rovněž staví distribuční síť. Žádná elektrická energie se nedováží, žádná se ani nevyváží - přenosové soustavy nejsou vůbec propojeny se sousedními státy.

ZDROJ: Businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů