Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Od poloviny příštího týdne EU definitivně zavede antidumpingová cla na bionaftu dováženou z Argentiny a Indonésie. Antidumpingová opatření zahrnují dodatečné clo v průměru 24,6 % pro Argentinu a 18,9 % pro Indonésii. Opatření se zakládají na rozhodnutí, které bylo přijato tento týden Radou. Dle průzkumu, který prováděla Evropská komise po dobu 15 měsíců, dováželi argentinští a indonéští výrobci bionaftu na evropský trh značně pod cenou, což negativně ovlivňovalo provozní výkonnost evropských výrobců. Konečná antidumpingová opatření budou platit po dobu pěti let, a kromě obnovení spravedlivé hospodářské soutěže se očekává další rozvoj zeleného energetického sektoru v EU.

Lidé z Akce příroda - programu Hnutí Brontosaurus - uspořádali na podzim čtyři víkendové akce, během kterých se sázely mladé stromy. Dohromady se akcí zúčastnilo téměř 60 dobrovolníků a dobrovolnic, díky nimž roste v Česku o 130 stromů víc.
V zaniklé osadě Zastávka v Jeseníkách přibyly původní odrůdy jabloní a hrušní. Ve Křtinách vytvořili brontosauři městskou alej ovocných stromů. U obce Solnice v Orlických horách se dobrovolníci Akce příroda zapojili do výsadby aleje u cesty a do výsadby lesa, který je obhospodařován šetrným způsobem. A na zahradě ekocentra Dúbrava Hodonín vysadili 20 dřevin, které poslouží při výuce dětí.

Na přelomu března a dubna r. 2014 budou mít české společnosti příležitost se setkat se zástupci předních australských společností působící v důlním a těžebním průmyslu. Australská obchodní mise podpořená australskou vládou zamíří vedle České republiky také do Polska a konat se bude ve dnech 30. 3. 2014 - 5. 4. 2014. České společnosti tak mají příležitost navázat obchodní kontakty a jednání s australskými partnery v ČR. Pro více informací je možné kontaktovat českou pobočku Agentury Austrade.

U lidovců je jasno
Jasný signál přichází od lidovců. HN zjistily, že do trojstranných jednání jdou s požadavkem, aby pod jejich správu připadly resorty práce a sociálních věcí, zemědělství a životního prostředí s tím, že předseda KDU Pavel Bělobrádek by se ujal zemědělství.

Podle odhadů Mezinárodního měnového fondu (MMF) by měla rumunská ekonomika za rok 2013 vzrůst přibližně o dvě procenta, což odráží dobré výsledky v zemědělství. Pro svou provázanost se zemědělským sektorem je však ekonomika poměrně zranitelná vůči různým rizikům, ať už se jedná o zhoršené klimatické podmínky na jedné straně, nebo pokles domácí spotřeby a nízkou míru státních i zahraničních investic na straně druhé. Prozatímní odhad MMF pro rok 2014 však i přesto předpokládá pozitivní růst rumunské ekonomiky, a to až tempem 2,2 procenta ročně. Jednou z budoucích cest je rozvoj a podpora moderního a udržitelného zemědělství, jehož produkty již teď mají v Evropě velmi dobré postavení, zejména z oblasti vinařství, ekologického farmářství a včelařství. To ze strany státu předpokládá revizi územního plánování s ohledem na zemědělskou a lesní půdu, legislativní zjednodušení hospodaření spolu s podporou dynamického podnikání v tomto sektoru, nastavení možných způsobů kooperace mezi zemědělci a podporu většího zapojení do potravinářských řetězců. Zapotřebí jsou i zvýšené investice například v oblasti zavlažovací infrastruktury anebo výzkumu a vývoje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů