Pátek, 19. dubna 2024

ČERVENÉ KONTEJNERY NA TŘÍDĚNÍ ELEKTRA SLAVÍ NAROZENIN

ČERVENÉ KONTEJNERY NA TŘÍDĚNÍ ELEKTRA SLAVÍ NAROZENIN

Jsou to již tři roky, kdy byly barevné kontejnery v ulicích Moravskoslezského kraje doplněny o červené nádoby. Ty slouží na třídění vysloužilých elektrozařízení a baterií. Jak se naučili lidé v regionu třídit elektro? Patří k lepší polovině českých krajů. Nejlépe přitom staré elektrospotřebiče třídí lidé ve Frýdlantě nad Ostravicí, Městě Albrechticích, Dětřichově nad Bystřicí a Třanovicích. Právě dnes při třetím výročí uvedení červených kontejnerů do provozu získala tato nejlepší města a obce ocenění Keramická sluchátka.

Moravskoslezský kraj je ve třídění třetí nejlepší v Česku

Smyslem třídění vysloužilého elektrozařízení do červených kontejnerů a na sběrných dvorech je recyklace jednotlivých součástí spotřebičů a tedy úspora surovin. Toto byl hlavní argument, který posloužil před třemi lety k tomu, aby se v ulicích Moravskoslezského kraje začaly objevovat nové barevné kontejnery. Těch zde bylo od roku 2010 umístěno již více než 250 kusů a lidé do nich za tři roky vytřídili několik set tun vysloužilých elektrozařízení a baterií. Jen v posledním měřeném pololetí tímto způsobem občané odevzdali přes padesát tun vysloužilého elektra. Každý kontejner v kraji má tak roční výtěžnost více než tři sta kilogramů nepotřebných spotřebičů.

Celkový počet vytříděného elektra v Moravskoslezském kraji vzrostl za poslední tři roky poměrně výrazně. Jen v minulém roce se podařilo obyvatelům vytřídit 1 920 tun nepotřebného elektra. Většinu přitom lidé odevzdali na sběrných dvorech, protože se do červených kontejnerů nevejde. Jedná se např. o staré televize nebo počítačové monitory. V pořadí absolutní výtěžnosti vysloužilého elektra je Moravskoslezský kraj na třetím místě hned za Prahou a Středočeským krajem.

Dnes byly oceněny nejlépe třídící města a obce

V ostravském Landek Parku dnes byla předána Keramická sluchátka. Jedná se o tradiční ocenění, která každoročně získají zástupci měst a obcí, které v Moravskoslezském kraji nejlépe třídí vysloužilá elektrozařízení. Hlavní kategorii největších obcí s rozšířenou působností již podruhé v řadě vyhrál Frýdlant nad Ostravicí. V kategorii obcí nad 2 000 obyvatel pak zvítězilo Město Albrechtice, zatímco mezi obcemi do 2 000 obyvatel je nejlepší Dětřichov nad Bystřicí. Nově byla v letošním roce vyhlášena kategorie obcí, které nejlépe třídí drobné elektrospotřebiče na svém sběrném dvoře. Nejvyšší výtěžnost v přepočtu na jednoho obyvatele měla obec Třanovice, která si po zásluze odvezla Keramické sluchátko za vítězství v této kategorii.

Keramická sluchátka nejlepším městům a obcím rozdal náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Mgr. Daniel Havlík. Ten připomněl, že Moravskoslezský kraj třídění vysloužilých elektrospotřebičů významně podporuje. "V posledních dvou letech jsme se zaměřili na podporu třídění starého elektra na sběrných dvorech. Právě tam se totiž podaří od občanů získat nejvíce vysloužilých spotřebičů. Například během tří akcí Úklid na sběrných dvorech obyvatelé kraje přinesli téměř pět tisíc nepotřebných vysloužilých elektrospotřebičů. Všechny tyto spotřebiče jsou recyklovány, čímž se přispívá k ochraně životního prostředí," uvedl Daniel Havlík.

Výsledky soutěže O keramické sluchátko 2013

Umístění

Obec / město

Odebrané elektrospotřebiče celkem (kg)

Odebrané elektrospotřebiče na 1 obyvatele (kg)

Soutěžní kategorie

1.

Dětřichov nad Bystřicí

3 188

6,961

A

2.

Tvrdkov

1 340

5,654

A

3.

Radkov

2 275

4,587

A

4.

Bartošovice

5 941

3,614

A

5.

Třanovice

3 677

3,584

A

6.

Frýdlant nad Ostravicí

32 690

3,371

C

7.

Krasov

1 080

3,195

A

8.

Raškovice

5 617

3,157

A

9.

Světlá Hora

4 514

3,069

A

10.

Město Albrechtice

10 511

2,944

B

A - do 2 000 obyvatel; B - nad 2 000 obyvatel; C - obec s rozšířenou působností

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů