Pátek, 19. dubna 2024

Jak se zbavit závislosti na uhlí, příklad Británie

Jak se zbavit závislosti na uhlí, příklad Británie

Velká automobilka hodlá investovat v Británii v přepočtu téměř 30 miliard korun a dát práci 2250 lidem. Vláda Spojeného království totiž podpořila její projekt výroby elektromobilů pro evropský trh. Přibývá větrných turbín a letos se opět snížila cena elektřiny, kterou vyrábí, o 10 procent. Za poslední čtyři roky byl do výroby čisté energie investován bilion korun ze soukromých fondů a vzniklo přes 35 000 pracovních příležitostí.

Přední dodavatel vápencových produktů pro ocelárny a sklárny snížil svoji spotřebu energie o celou třetinu díky důrazu na šetrné moderní technologie. Zázraky v době ekonomické krize? Nikoli. V listopadu 2008 byl schválen zákon, který stanovuje, že země postupně přejde na nízkouhlíkovou ekonomiku. Vzniklo tak stabilní prostředí podporující inovace a investice do energeticky efektivních technologií. Zákon ukládá všem britským vládám povinnost, aby postupně snížily emise skleníkových plynů do roku 2050 o 80 procent. Na snižování emisí - potažmo spotřeby fosilních paliv - dohlíží nezávislá Komise pro klimatické změny, složená z předních ekonomů a vědců a zaměstnávající asi 30 odborníků.

To není vše. Kouzlo zákona spočívá v něčem jiném. Shodly se na něm konzervativní, liberální i labouristická strana. Podpořil jej Svaz britského průmyslu i odborová konfederace a nevládní organizace. V krizovém roce 2008 lídři politiky, průmyslu i občanské společnosti našli společnou řeč a vsadili na zelenou ekonomiku stimulující inovace.

A vyplatilo se to. Velká Británie ukázala, že si hrozbu změny klimatu uvědomuje stejně jako rizika čím dál dražší ropy nebo plynu, a vytyčila strategický směr. Zároveň nezavázala příští vlády k rozvoji konkrétních technologií, to by bylo předčasné. Každá z nich bude volit opatření, která bude považovat za ekonomicky, sociálně i ekologicky nejvýhodnější.

Také Česká republika má předpoklady vydat se cestou nízkouhlíkové ekonomiky. Nepřísluší mi radit. Mohu se jen za svou zemi podělit o dobré zkušenosti, které jsme získali. Jak zmiňuje ve svém komentáři Petr Honzejk (Britská lekce pro Česko aneb Jak ušetřit a nekrást, HN 26. 11., str. 24), britskou legislativou se už inspirovaly například Rakousko, Dánsko, Irsko a Finsko. Ve Finsku - které trpí podobnou závislostí na fosilních palivech jako Česko - se schválení zákona očekává příští rok. Češi jsou dobří v tradiční průmyslové výrobě, ale dodávají třeba i komponenty větrných elektráren do celého světa. Strojírenský průmysl tu má velkou tradici. V ekonomice zaměřené na snižování emisí skleníkových plynů a redukci spotřeby uhlí, ropy a zemního plynu by se tedy jistě neztratili.

Její Excelence Jan Thompsonová, britská velvyslankyně v České republice, Praha

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů