Pátek, 29. března 2024

Synthesia investuje miliardu do teplárny

Synthesia investuje miliardu do teplárny

Chemička Synthesia investuje miliardu korun do ekologizace teplárny. Jde o nejdražší projekt v desetiletí firmy. Firma musí od roku 2016 splnit přísnější ekologické limity. Vypouštěné emise do ovzduší se sníží o desítky procent. Novinářům to dnes řekli zástupci firmy.

"Je to investice obrovského rozsahu. Zlepší se ovzduší v Pardubicích i okolí. Je to i vyslovení důvěry majitele, společnosti Agrofert, že má smysl do společnosti investovat," řekl generální ředitel firmy Josef Liška.

Synthesia patří k největším znečišťovatelům v kraji. Podle zástupců firmy je třetí v kraji, ale emisní hodnoty vypouštěné do ovzduší jsou už nyní nižší, než stanoví normy. Loni do ovzduší například chemička vypustila o čtyři procenta oxidu uhličitého méně než rok předtím. Nejvíc škodlivých látek produkují elektrárny v Opatovicích nad Labem a Chvaleticích. Opatovická elektrárna loni emise snížila, chvaletický podnik je naopak zvýšil.

"Komíny vypouštějí oxidy síry, dusíku, polétavý prach. Největší snížení bude u emisí síry, o tři čtvrtiny původního stavu, dusík se sníží o dvě třetiny, poletavé látky o třetinu," řekl ředitel provozního úseku Tomáš Procházka.

Teplárna je zdrojem tepla a elektřiny nejen pro Synthesii, ale i pro asi 120 podniků a firem v průmyslové zóně. Největším odběratelem je firma Explosia, která vyrábí trhaviny a střeliviny. Teplárna se budovala v 50. až 60. letech. Životnost zařízení pomalu končí.

"Budeme mít stabilní zdroj energie na desítky let dopředu," dodal Procházka.

Na investici Synthesia získala evropské a státní dotace ve výši 40 procent. V polovině září 2015 by mělo být zmodernizované zařízení v provozu. Od roku 2016 by mělo splňovat přísnější limity. Bude nadále především zásobovat provozy technologickou párou, zároveň vyrobí dostatek elektřiny pro celý areál. Chemička zaměstnává 1600 lidí. Podnik vlastní holding Agrofert podnikatele Andreje Babiše.

"Částečně to bude financováno z vlastních zdrojů, ale ta investice je takového rozsahu, že bez určitého úvěru se neobejdeme. Nemělo by to však narušovat cash flow firmy," řekl Liška.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů