Pátek, 29. března 2024

V Příbrami by mohlo vzniknout až 12 nových podzemních kontejnerů

V Příbrami by mohlo vzniknout až 12 nových podzemních kontejnerů

V Příbrami by mohlo vzniknout až 12 nových podzemních kontejnerů na odpad. Město chce na jejich vybudování získat dotaci z operačního programu Životní prostředí. Kolik kontejnerů se nakonec vybuduje, bude záležet na výši prostředků, které radnice z EU získá, řekl dnes novinářům starosta Pavel Pikrt (ČSSD).

"Máme vybráno 12 stanovišť a teď čekáme, na kolik míst dostaneme finanční prostředky," uvedl. Na vybudování všech 12 kontejnerů by bylo zapotřebí 20,5 milionu korun, z toho Evropská unie by zaplatila 8,4 milionu Kč.

Podzemní kontejnery by podle Pikrta mohly vzniknout například v lokalitách Východní náměstí, Hrabákova ulice, Jiráskovy sady, náměstí 17. listopadu, Kladenská či Drkolnovská ulice. "Bylo by dobré, kdyby v každé čtvrti byl alespoň jeden podzemní kontejner," uvedl starosta.

V Příbrami zatím funguje podzemní kontejner na náměstí T. G. Masaryka, který vznikl při nedávné rekonstrukci náměstí. Ne všem lidem se ale podobná zařízení líbí. Na náměstí J. A. Alise v Březových Horách se v minulosti proti instalaci podzemního kontejneru postavili místní, kterým vadilo umístění vedle kostela, kde je nyní parčík.

Podzemní kontejnery jsou velkoobjemové šachty pod dlažbou ulice. Navenek vystupují jen vhazovací sloupky, připomínající odpadkové koše. Jsou nenáročné na prostor, odolné proti požárům a brání i zpětnému vybírání odpadu. Vznikají i v dalších městech, například v Praze, Mladé Boleslavi, Chebu, Pardubicích, Olomouci či Havlíčkově Brodě. Jejich vybudování plánují také v Poděbradech, Nymburce nebo Králově Dvoře.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů