Pátek, 19. dubna 2024

Plesná je nejlepší ve sběru starých spotřebičů

Plesná je nejlepší ve sběru starých spotřebičů

Druhý ročník soutěže EZ - Liga Karlovarského kraje zná své vítěze. Nejefektivněji staré elektro třídí obyvatelé Plesné na Chebsku, kde od listopadu roku 2012 do října tohoto roku každý občan odevzdal téměř 4,5 kg vysloužilých spotřebičů. Soutěž je společným projektem Karlovarského kraje a společnosti ASEKOL nazvaným "Rozvoj sběru použitých elektrozařízení".

Soutěž EZ - Liga 2013 hodnotila efektivitu a úspěšnost třídění vyřazených elektrozařízení. Do sledování byly automaticky zařazeny všechny obce, které mají uzavřenou smlouvu s neziskovou organizací ASEKOL zabývající se zpětným odběrem elektroodpadu. Výsledky reflektují výtěžnost starých spotřebičů na obyvatele obce (v kg/osobu).

Letošním vítězem se stala Plesná, kde každý občan vytřídil v průměru skoro 4,5 kg vysloužilých spotřebičů. Na druhém místě se umístil Jáchymov na Karlovarsku (2,7 kg/osobu) a třetí místo obsadily Kraslice na Sokolovsku (2,2 kg/osobu). Tyto obce obdrží finanční odměnu ve výši 15 000, 10 000 a 5 000 Kč dle pořadí.

"V domácnostech se nachází velké množství nepožívaných či nefunkčních spotřebičů. 18,5 milionů kusů je dokonce starších než 8 let. Vyplývá to z průzkumu, který jsme si nechali zpracovat. Některé jistě ještě mohou posloužit, ale většina z nich by měla putovat k recyklaci. Proto je důležité, aby občané věděli, kam mohou ve své obci staré elektro odložit. Nejbližší sběrné místo je možné snadno vyhledat na www.sberne-dvory.cz," říká Hana Ansorgová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL.

"Chceme obce motivovat k podpoře rozvoje sběru a recyklace elektroodpadu a zároveň odměnit ty, které jdou celému kraji příkladem," vysvětluje Ing. Václav Jakubík, radní pro životní prostředí a zemědělství Karlovarského kraje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů