Čtvrtek, 28. března 2024

Europoslanci navzdory ekologům nezakázali hlubokomořský rybolov

Europoslanci navzdory ekologům nezakázali hlubokomořský rybolov

Evropský parlament dnes navzdory hlasité kampani ekologů odmítl zakázat hlubokomořský rybolov, který má podle přírodovědců ničivý vliv na cenné ekosystémy. Proti opatření, které mělo postupně zakázat lov ryb pomocí vlečných sítí v hloubkách od 400 do 1500 metrů pod hladinou moře, hlasovala po vášnivé debatě těsná většina 342 europoslanců, pro jich bylo 326.

Ekologické organizace tvrdí, že mořské dno po použití vlečných sítí vypadá stejně, jako by ho někdo přejel buldozerem. Sítě totiž strhnou vše, co je v jejich dosahu, a to včetně korálů či živočichů, o které rybáři nemají zájem. Odhaduje se, že z více než stovky druhů ryb, které v sítích uvíznou, je komerčně využitelných jen asi deset procent. V hlubších částech moře se navíc vyskytují pomaleji dospívající a déle žijící druhy, takže rybolov někde může místní populaci ryb zcela zničit.

S pomocí vlečných sítí pracuje jen zhruba jedna procento evropských rybářů, zejména ve španělských a portugalských vodách, ale také ve Skotsku či Irsku. Zástupci rybářských sdružení přesto argumentovali, že postupný zákaz vlečných sítí by znamenal ztrátu stovek pracovních míst.

Štrasburský parlament nakonec jejich stížnosti vyslyšel a hlubokomořský rybolov omezil jen v předem vymezených zvláště cenných lokalitách.

Kromě rozhodování o vlečných sítích dnes EP hlasoval rovněž o změnách v rybářské politice, které by měly vést k tomu, aby z evropských moří kvůli příliš intenzivnímu rybolovu nemizely některé druhy ryb. Od roku 2015 také začne postupně platit zákaz vyhazování nechtěných úlovků zpět do moře (jde o takzvané výměty). Nyní tak někdy končí podstatná část úlovků, nově by ale museli rybáři do přístavu dovézt 95 procent všech ryb, které měli původně na palubě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů