Pátek, 19. dubna 2024

Čínská státní média poukázala na údajné výhody smogu

Čínská státní média poukázala na údajné výhody smogu

Rozhořčené reakce vyvolaly dnes v Číně články státních médií, podle nichž má kritické znečištění ovzduší v Číně také své pozitivní stránky. Deník Global Times uvedl, že smog může být výhodný kupříkladu z vojenského hlediska, protože by mohl zabránit užití naváděných střel proti Číně. Televize CCTV vypočetla hned pět "nečekaných přínosů" smogu, jenž prý u Číňanů mimo jiné "zvyšuje informovanost a inteligenci".
"Naše znalosti meteorologie, zeměpisu, fyziky, chemie a historie se (díky znečištění) zlepšují, jakož i úroveň naší angličtiny," tvrdí autor televizní reportáže. "Bez smogu bychom netušili, co je PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru), ani to, že smog si před 60 lety vyžádal v Londýně 12.000 lidských životů. Rovněž anglické výrazy 'haze' a 'smog' bychom neznali," dodává.

Blahodárné účinky smogu se prý projevují i zvýšením smyslu pro humor u Číňanů, kteří se tváří v tvář dusivému oparu snaží zachovat si bezstarostnost vtipkováním. Znečištěné ovzduší údajně navíc lidi sjednocuje a přispívá k rovnosti ve společnosti, protože zasahuje bez rozdílu plíce chudých i bohatých.

Články na webových stránkách televize CCTV a bulvárního listu Global Times, který je spojen s Lidovým deníkem, tiskovým orgánem čínské komunistické strany, byly zveřejněny v době, kdy se rozsáhlé oblasti východní Číny potýkají s jednou z nejhorších smogových situací v dějinách. Tu podle ekologů způsobují především místní tepelné elektrárny. Ve finanční metropoli Šanghaji byly o víkendu zrušeny desítky letů a nejvyšší mrakodrapy se téměř zcela ztrácely v husté mlze. Úřady vyzvaly děti a seniory, aby nevycházeli z domovů, a lékárny zcela vyprodaly obličejové masky. S rouškami na ústech vyšly na molo také modelky na přehlídce v Nankingu.

Oba články byly z webových stránek zmíněných médií již vymazány, jiné čínské deníky ale neváhaly jejich komentáře odsoudit. Nebývalý případ, kdy část státních médií kritizuje jiná státní média, dokazuje podle agentury Reuters míru rozhořčení.

"Na zdravotních rizicích smogu není nic legračního," napsal list Dongguan Times ze silně znečištěného průmyslového města Tung-kuan u hranic s Hongkongem. "Smog ničí naše plíce. Doufáme, že neničí také naši mysl," podotkl deník Beijing Business Today vydávaný pekingskou radnicí.

Přidala se dokonce i oficiální čínská tisková agentura Nová Čína, která původně převzala komentáře CCTV, ale později na jednom ze svých oficiálních mikroblogů napsala, že "je naprosto nepatřičné" dělat si legraci ze znečištění ovzduší.

Na sociálních sítích a v dalších diskusích na články dvě hodiny po jejich zveřejnění reagovalo podle listu The Daily Telegraph přes 80.000 uživatelů. "Nejdřív jsem si myslel, že je to nějaký podvrh, ale ten článek skutečně existuje," napsal jeden z přispěvatelů v reakci na zprávu CCTV. "Pak jsem si říkal, že jde o satiru, ale po přečtení celého článku mi došlo, že jeho autor si za těmi názory stojí. Nakonec jsem otevřel okno a zhluboka se nadechl našeho socialistického štěstí," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů