Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologickou zátěž u Milevska pomůžou zaplatit evropské fondy

Ekologickou zátěž u Milevska pomůžou zaplatit evropské fondy

Milevsko na Písecku se možná už brzy zbaví staré ekologické zátěže, kterou po sobě před více než 20 lety zanechala bývalá obalovna živičných směsí. Vláda v demisi dnes souhlasila s návrhem ministerstva životního prostředí. Sanace území se bude řešit v rámci Operačního programu Životní prostředí v novém programovacím období 2014 až 2020. Odstraněním zátěže za stovky milionů korun byl oproti původním předpokladům pověřen státní podnik DIAMO.

"Myslím, že se vytváří vysoká pravděpodobnost toho, že ta věc bude konečně úspěšně dořešena," uvedl na tiskové konferenci premiér Jiří Rusnok. Půda u rybníka Váša je silně kontaminována polychlorovanými bifenyly (PCB) a asfaltovými látkami, které se uvolňují do povrchových vod rybníka a také do Milevského potoka a představují vážná ekologická rizika. Havarijní situace se v prostoru bývalé obalovny Strabag neúspěšně řeší od poloviny 90. let.

Do šesti měsíců má vzniknout aktualizovaná analýza rizik, kterou zajistí DIAMO z peněz ministerstva průmyslu. Na přípravě sanace budou spolupracovat ministerstvo životního prostředí a ministerstvo průmyslu. Pokud by se ukázalo, že se peníze z operačního programu životní prostředí (OPŽP) na sanaci čerpat nemohou, bude se muset urychleně zpracovat další materiál do vlády a navrhnout alternativní řešení havarijní situace, píše se v dokumentu.

DIAMO ve vlastní režii zpracuje projektovou dokumentaci a na základě toho podá žádost o dotaci na sanaci v nejbližší možné výzvě nového OPŽP. Podle aktuálního stavu to spadá do prioritní osy 3 odpadů a investiční priority 2 pro odstranění ekologických záleží pro roky 2014 až 2020. Evropské peníze by měly sanaci pokrýt až z 85 procent a zbytek uhradí žadatel a státní rozpočet, skutečnou výši ale musí schválit Sněmovna. Návrh také uvádí, že DIAMO za tuto ekologickou škodu nebude v budoucnu právně odpovědné.

Kolik bude sanace celkově stát, určí až podrobný geologický průzkum a další studie. Náklady se nicméně podle obdobných projektů odhadují až na 700 milionů korun, vlastní náklady na sanaci se očekávají maximálně do půl miliardy korun. Trvat by měla dva až tři roky.

Areál obalovny se již dříve pokoušela sanovat jiná firma, která si údajně naúčtovala 20 milionů korun. Nejenže však práci odvedla špatně, ale kontaminovanou zeminu odvezla na další nezajištěné místo poblíž Lhenic na Prachaticku, kde z ní unikaly nebezpečné látky. Případ prošetřovala i policie, ale v roce 2002 odložila. Od roku 2001 se o řešení problému zajímal ombudsman.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů