Pátek, 19. dubna 2024

Izrael, Jordánsko a Palestina se spojily k záchraně Mrtvého moře

Izrael, Jordánsko a Palestina se spojily k záchraně Mrtvého moře

Po 11 letech jednání o možnostech záchrany Mrtvého moře, jehož hladina nezadržitelně klesá, se nyní k jeho záchraně spojily Izrael, Jordánsko a palestinská samospráva. Jejich zástupci podepsali v pondělí v sídle Světové banky ve Washingtonu dohodu o společném gigantickém projektu, který má ochránit Mrtvé moře před vysycháním, v jehož důsledku mu podle odhadů expertů hrozí do roku 2050 zmizení. Zabránit tomu má 180 kilometrů dlouhé potrubí, které bude přivádět do oblasti vodu z Rudého moře.

Mrtvé moře leží 420 metrů pod hladinou světového oceánu a je nejníže položeným odkrytým místem na zemském povrchu. Toto bezodtoké slané jezero patří k největším turistickým atrakcím Izraele a Jordánska. Mimo jiné i kvůli masivnímu odčerpávání vody z řeky Jordán se ale jeho hladina každoročně snižuje bezmála o jeden metr.

V rámci uzavřené dohody, kterou izraelský ministr energetiky a vodních zdrojů Silvan Šalom označil za "historickou", má potrubí vedoucí většinou pod zemí přivádět z Rudého moře vodu nejen pro Mrtvé moře, ale zároveň zlepšit zásobování pitnou vodou v dané oblasti. V projektu, jehož realizace přijde podle agentury DPA až na 400 milionů dolarů (bezmála osm miliard korun), se proto počítá se dvěma odsolovacími stanicemi. Ty mají zajistit, že z plánovaných 200 milionů krychlových metrů vody ročně odčerpávaných z Akabského zálivu bude 80 milionů upraveno na pitnou vodu, která se bude rozdělovat Jordánsku, Izraeli a Palestincům.

Mluví se i o stovkách nových pracovních míst, které má stavební projekt rozpracovaný zhruba na pět let přinést.

Mezi ochránci životního prostředí ale naráží projekt "potrubního kanálu mezi dvěma moři", jak ho označují, na kritiku. Podle nich ve skutečnosti nejde o naplňování Mrtvého moře. "Je to běžný projekt odsolování mořské vody," řekla podle DPA Mira Edelsteinová z organizace Friends of the Earth. Poukázala přitom na možné "nevratné důsledky", pokud by byl solný lák vznikající při výrobě pitné vody sváděn do Mrtvého moře.

Idea propojení Rudého a Mrtvého moře sahá podle DPA do 19. století. O možnosti vybudovat vodní potrubí se intenzivněji diskutuje posledních zhruba 20 let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů