Středa, 17. dubna 2024

Drtivá většina sněmovny proti společné firmě státu s uhlobarony

Poslanci vzkázali Rusnokovi, aby dal ruce pryč od severočeských obcí

Drtivá většina sněmovny proti společné firmě státu s uhlobarony

Poslanecká sněmovna právě drtivou většinou vyzvala vládu, aby dodržela ochranu severočeských obcí před rozšiřováním uhelných dolů.

Poslanci také požadují, aby vláda ustoupila od plánu na vytvoření společného podniku státu s kontroverzními podnikateli Janem Dienstlem a Pavlem Tykačem.

Pro rezoluci hlasovalo 148 poslanců ze 168, kteří právě ve sněmovně byli. Podpořili ji společně zákonodárci ČSSD, ANO, KSČM, TOP09, KDU-ČSL, ODS i Úsvitu.

Ekologické organizace prosazují, aby stát do Podkrušnohoří přiváděl nová průmyslová odvětví, která vytvoří lepší - trvalejší, efektivnější a čistší pracovní místa než povrchové velkodoly. Chtějí také větší investice do zateplování a čistého vytápění, takže rodiny a městské teplárny nebudou potřebovat tolik uhlí nebo plynu.

Jan Rovenský z Greenpeace ČR řekl:

"Tři čtvrtiny poslanců ze všech parlamentních stran Jiřímu Rusnokovi jasně doporučili, aby na limity těžby chránící severočeské obce nesahal. Totéž mu vzkázali předsedové dvou nejsilnějších politických stran, starostové z ohrožených obcí, a dokonce i prezident Zeman. Je očividné, že vláda bez důvěry a v demisi nemá k tak zásadnímu kroku ani mandát, ani legitimní důvod. Pokud premiér přesto trvá na tom, že ochranu severočeských obcí před rozšiřováním povrchových dolů zruší, zavání to klientelismem nebo dokonce korupcí."

Martin Mikeska z Hnutí DUHA řekl:

"Drtivá většina poslanecké sněmovny společně vzkázala premiéru Rusnokovi, aby nezakládal společný těžební podnik s Pavlem Tykačem a Janem Dienstlem. Oba pánové jsou známí svojí podnikatelskou bezskrupulózností, ohýbáním zákonů a nesolidním jednáním s obchodními partnery i klienty. Tykač je navíc stíhaný. S takovými postavami žádný rozumný člověk nepodniká - tím méně by to měl dělat stát. Ten by měl raději pomáhat rodinám se zateplováním domů, přivádět do Ústeckého kraje nová průmyslová odvětví, a snižovat tak naši závislost na uhelných dolech."

Hlavní důvody, proč by vláda neměla rušit limity těžby ani vstupovat do společného podniku se stíhaným podnikatelem Pavlem Tykačem:

o Společný podnik se Severní energetickou, jejíž majoritní akcionáři patrně jsou Pavel Tykač (40 %) [1], Jan Dienstl (30 %) a Tomáš Fohler, představuje pro stát mimořádné ekonomické i právní riziko.

o Tykačem a Dienstlem ovládaný Motoinvest přivedl ke krachu Agrobanku, následná záchrana si vyžádala 50 miliard korun ze státní pokladny [2].

o Tykač je vyšetřován v kauze tunelovaných CS Fondů, ze kterých v roce 1997 zmizelo 1,3 miliardy korun [3].

o Uhlí pro české teplárny je i v rámci územních limitů těžby prokazatelně dostatek nejméně do roku 2035 [4]. Potřebu zbourat Horní Jiřetín kvůli dodávkám teplárenského uhlí zpochybňuje samo Teplárenské sdružení [5].

o Uhlí pod Horním Jiřetínem nepotřebuje ani česká elektroenergetika. V současnosti ČR vyváží více elektřiny (17 TWh), než spotřebují všechny české domácnosti (15 TWh).

o Postupný útlum těžby vůbec neznamená sociální pohromu pro kraj, ba naopak základní podmínku pro jeho rozvoj. Proti 1 100 pracovním místům, které by Severní energetická postupně do roku 2022 útlumem zavírala, by stál zánik nynějších 800 pracovních příležitostí v Horním Jiřetíně a 4-5 tisíc míst v areálu Unipetrolu.

o Uhlí je podle zákona majetkem státu: stát by měl stanovit podmínky jeho nejefektivnějšího využití (tedy kogenerační výrobou tepla a elektřiny v teplárnách) běžnou cestou - jasnými zákonnými pravidly, ne rizikovým podnikatelským dobrodružstvím s kontroverzními těžaři na lokalitě, která poskytuje méně než 10 % tuzemské produkce uhlí.


Kontakty:

Martin Mikeska, program Energie Hnutí DUHA, tel. 603 780 670,martin.mikeska@hnutiduha.cz
Jan Rovenský, Greenpeace ČR, tel. 734 620 844, jan.rovensky@greenpeace.org
Jan Piňos, média a komunikace Hnutí DUHA, 731 465 279, jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů